Terug naar overzicht

Oud-student ontwerpt eigen tram

De oud-student van de Academie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Den Bosch won in november de wedstrijd Ontwerp je eigen tram van vervoersbedrijf GVB. In januari 2011 gaat de tram met zijn ontwerp rijden. Het traject of tramnummer zijn nog niet bekend.

In zijn ontwerp heeft de kunstenaar geprobeerd de diversiteit, de verschillende lagen en de vrolijke gekte van de stad Amsterdam vast te leggen. ‘Ik wilde de tram niet langer door de diversiteit heen laten rijden, maar die diversiteit juist op de tram vastleggen.’

Erkenning van publiek

Römer is blij met de erkenning die hij krijgt van het publiek, dat zijn ontwerp met een overweldigende meerderheid koos bij een stemming via internet. De vakjury, die een tweede winnaar mocht kiezen, koos voor een ander ontwerp. ‘Het publiek bestaat uit de mensen die daadwerkelijk in de tram stappen. Dat vind ik veel mooier. Ik ben blij dat ik een paar maanden geleden ben afgestudeerd, nu heb ik geen last meer van deskundigen die me beoordelen.’

Het had trouwens niet veel gescheeld of Römer had niet deelgenomen aan de ontwerpwedstrijd. ‘Eerst had ik helemaal geen zin om mee te doen. Ik beschouw mezelf als professioneel kunstenaar en had er eigenlijk geen tijd voor’, vertelt de winnende ontwerper. ‘Toch liep ik na een tijdje rond met wat ideetjes die ik wilde uitwerken. Ik wilde niet meedoen om te winnen maar om iets moois te maken. En dat is wel gelukt.’

Kinderboeken

De Amsterdammer heeft goede herinneringen aan zijn studietijd in Brabant. Hij koos bewust niet voor een kunstopleiding in Amsterdam of Utrecht. ‘Den Bosch voelde gelijk heel goed. Dat uurtje reizen had ik er wel voor over.’

Römer heeft het nu zo druk met het mediacircus rond de tram, dat hij weinig tijd heeft voor andere grote projecten. Wel ontwerpt hij logo’s en flyers, hij schildert en is met uitgeverijen in gesprek over het maken van twee kinderboeken. [MG]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?