Terug naar overzicht

Spektakel bij start Bossche bouw

Als een kind in een speelgoedwinkel zit Marja Kamsma achter de hendels van de graafmachine. Op haar hoofd balanceert een witte bouwhelm, daaronder een witte overjas inclusief Avans-logo. Met een voorzichtige ruk aan een van de hendels stort het bestuurslid een lading zand in het gat.

Koning Winter

Het ritueel met de graafmachine symboliseert de start van de verbouwingen in Den Bosch. Oké, er ging niet zoals gebruikelijk een paal de grond is, daar stak koning Winter namelijk een stokje voor. ‘Dat zul je net zien,’ lachte Marja Kamsma vlak daarvoor. ‘Dan wil je een paal de grond inslaan en is het vorstverletdag. En we zijn nog maar net begonnen. Maar deze vertraging lopen we vast wel weer in.’

Kamsma stond tijdens het intropraatje verder stil bij de rol van de omwonenden, van wie een aantal op de bijeenkomst aanwezig waren: ‘Ze hebben kritische vragen gesteld over de komst van de parkeerplaatsen. Daar werd hun uitzicht natuurlijk ook niet fraaier door. Maar wat ik heel erg waardeer is dat ze ook begrip hebben getoond voor de belangen van Avans.’

Lawaai imiteren

De show werd daarna overgenomen door een geluidsartiest, die de aanwezige medewerkers en buurtbewoners versteld liet staan door de meest uiteenlopende geluiden met zijn mond te maken. Zo demonstreerde hij onder andere welk lawaai de omwonenden binnenkort van de verbouwingen kunnen verwachten door het geluid van beton storten, metselen en een spijkerpistool te imiteren.

Wanneer de stroom halverwege zijn show uitvalt, vraagt de geluidsartiest de enige aanwezige  student op het podium. Op een hometrainer moet de jongeman de benodigde stroom bij elkaar fietsen. Avans wil er maar mee aangeven dat er bij de verbouwing ook aan duurzaamheid is gedacht.

Verzachtende oliebol

Maar niet alleen met de show werd er door Avans stil gestaan bij de verbouwing. Eerder op de dag kregen studenten voor de ingang van het hoofdgebouw in Den Bosch al een oliebol in hun handen gedrukt. Alsof Avans al bij voorbaat zijn excuses wilde aanbieden voor alle overlast die ze de komende maanden kunnen verwachten. Maar voor de studenten was de warme traktatie vooral een welkom wapen tegen de vrieskou. [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Nieuwbouw krijgt 1.500 werkplekken 24-11-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?