Terug naar overzicht

Terminator op Avans

Jos Gunsing, lector Mechatronica, gaf zijn lectorale rede ‘Van stoom en stroom naar de ultieme droom.’ Daarin nam hij ons mee in ‘de wondere wereld van mechatronica’.

De lector geeft eerst een heldere uitleg over wat mechatronica is. Wanneer we kijken naar de geschiedenis van Mechatronica is er volgens hem sprake van drie onderdelen: ‘Kracht, informatie en controle’. Hij geeft een overzicht van hoe we van stoommachines terecht zijn gekomen bij elektronisch aangedreven apparaten.

Diverse trends

Gunsing geeft voorbeelden van verschillende trends binnen de mechatronica. De lector vertelt over vroeger, over een apparaatje waarmee de brandweer op basis van temperatuurmeting kon bepalen of een ruimte veilig was. Ook geeft hij recente voorbeelden zoals het project Robo Voetbal Cups. Hierbij spelen robothonden zelfstandig een voetbalwedstrijd.

Grippertechnologie

Gunsing gaat ook uitgebreid in op de grippertechnologie. Dat is een techniek die onder andere het verplaatsen van breekbare spullen bevat. Als voorbeeld geeft hij het verplaatsen van zonnecellen. ‘Dat is heel breekbaar spul. Met de robot worden zonnecellen door middel van enkele vingertjes verplaatst. Zo is er minder breekgevaar.’

Robofridge

De lector spreekt ook zijn bewondering uit over de zogenaamde ‘Robofridge’. Een project van studenten van Avans waarbij er sprake is van een zich op wielen voortbewegende robot die bier bevat. Dit project is volgens hem een goed voorbeeld van hoe verschillende technieken samenkomen in mechatronica. ‘De robot voelt, ziet en kan zijn deur openen.’

Gunsing sluit af met het uitspreken van zijn ultieme droom: ‘Een herkenbaar kenniscentrum voor studenten en docenten en het bereiken van een evenwicht tussen de mens, de planeet en het profijt van de planeet.‘ [JV]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Mediacircus verrast Avansstudenten 31-03-2010

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?