Terug naar overzicht

Avansstudenten wel studiebollen

‘Ik ben zeker niet minder dan 22 uur bezig’, vertelt Didier van Berlo, eerstejaarsstudent Fysiotherapie in Breda. Zijn medestudenten Janne de Winter en Bas Golverdingen beamen dit: ‘Je hebt hier op school de colleges en praktijkoefeningen. Daarnaast moet je ook de theorie nog leren.’ Dat alles kost volgens de studenten toch redelijk wat tijd.

Verschillen per jaar

Hoeveel tijd je als student aan je studie besteedt, verschilt volgens de meeste studenten per jaar. Bij het merendeel van de opleidingen bestaat het eerste jaar voornamelijk uit theorie. In het vierde jaar zijn de meeste studenten op afstudeerstage. Volgens de studenten is de norm van 40 uur dan veel makkelijker te halen. Bas: ‘Als je zelf moet studeren, sta je toch niet zo snel om acht uur op.’

Studie op school

De studie vindt voor de meeste studenten het meest op school plaats. Veel van hen concentreren zich thuis minder makkelijk en leren het liefst in bijvoorbeeld Xplora.

Toch ligt er zelfs op school nog een gevaar voor afleiding op de loer. Vooral wanneer er samengewerkt moet worden,wordt het soms wel erg gezellig. Dat laatste is ook voor de Fysiotherapiestudenten een probleem. ‘Het is soms inderdaad wel té gezellig. Dan zitten we zo een uur te kletsen.’

Meer uren

Ondanks alle afleiding denken de meeste studenten wekelijks toch tussen de 25 en 30 uur te maken.‘ De officiële norm van 40 uur haal ik niet, maar ik denk dat ik toch wel aan zo’n 30 uur per week kom’, aldus Didier. [JV]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?