Terug naar overzicht

Dansende massa op Bossche Markt

De massale danspartij vormt het sluitstuk van de Bijzondere Leer Activiteit (BLA), een themadag die Sociale Studies vier keer per jaar organiseert. In deze wintereditie werden studenten tijdens workshops en colleges bijgeschaafd op het gebied van groepsdruk. Volgens docente Marjolein Beugels is dat ook precies het verhaal achter de flashmob: ‘Als je een enorme groep mensen ziet dansen, ben je door de groepsdruk geneigd om mee te gaan doen.’

Danspasje

Om de flashmob enigszins vloeiend te laten verlopen, worden alle bijbehorende pasje eerst gerepeteerd in het Bossche hoofdgebouw van Avans. Bij gebrek aan een podium demonstreert de instructeur alle danspasjes vanaf een tafel in het Atrium. Aan de tweehonderd studenten de taak om de vloeiende bewegingen na te doen terwijl half Avans nieuwsgierig toekijkt.

Om 15.00 uur exact volgt het moment supreme op de Markt in Den Bosch. De instructeur sleept twee immense luidsprekers naar het midden van het plein, zet een ritmisch deuntje op en begint te dansen. Bij elke beat sluit een nieuwe groep studenten zich aan bij de danspartij. Na een minuut is negentig procent van de aanwezigen op de Markt in beweging. Vier minuten lang gaan de voetjes enthousiast van de vloer totdat de muziek stopt, iedereen wegloopt en het lijkt het alsof er niks is gebeurd. [CT]

Flashmob op film

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?