Terug naar overzicht

Delftse decaan verdient 232.000 euro

Dat blijkt uit de lijst met topinkomens in het hoger onderwijs en andere publieke en semipublieke sectoren, die het ministerie van Binnenlandse Zaken vlak voor kerst publiceerde. Alle salarissen vanaf 188.000 euro worden vermeld.

Drie ton

In Wageningen betalen ze sinds jaar en dag verreweg het hoogste bestuurderssalaris: 351.434 euro krijgt de bestuursvoorzitter daar, waarvan ruim 73.000 euro als pensioenpremie. Slechts enkele andere bestuurders naderen de drie ton, zoals de voorzitter van de Vrije Universiteit (289.000 euro), de  toenmalige voorzitter van Stenden Hogescholen (273.000 euro) en de voorzitter van de Universiteit Maastricht (271.0000 euro).

De bestuurders van de Hogeschool Inholland, die intussen alledrie het veld hebben moeten ruimen, verdienden allemaal meer dan twee ton. Voorzitter Geert Dales kreeg 223.000 euro.

In totaal staan er 55 bestuurders van hogescholen en universiteiten op de lijst; twee meer dan de Algemene Onderwijsbond in oktober had geturfd op grond van de jaarverslagen.

Marktwerking

Verder is er in Delft een decaan die 232.000 euro verdient (‘combinatie van marktwerking en universitair loongebouw’, aldus de universiteit). In Maastricht verdient een deeltijdhoogleraar voor een halve dag in de week 34.000 euro per jaar. Een adviseur van de Dienst Uitvoering Onderwijs kreeg 222.000 euro voor alle raadgeving.

In totaal staan er 2.039 mensen op de lijst die het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Gemiddeld verdienden zij 212.478 euro. Het kabinet wil de salarissen in de publieke en semipublieke sector maximeren op 130 procent van een ministerssalaris en werkt momenteel aan een wetsvoorstel.

Noodwet

Eind oktober zei voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond dat de ‘wet normering topinkomens’ veel te lang op zich laat wachten. ‘We trekken ieder jaar aan de bel over de enorme bestuurderssalarissen en telkens spreekt de politiek er schande van. Kom desnoods met een noodwet.’ [BB/HOP]  

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Kamsma: 'Netjesonder Balkenende-norm' 05-11-2010

Avansbestuur boven Balkenende-norm 29-10-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?