Terug naar overzicht

Kruisbestuiving

Ik ben uitgenodigd door een GGZ-instelling om te spreken op het congres “Samen werken,samen leren”, over de samenhang tussen beroepsopleidingen en onderzoek. De sprekers vertellen over hoe zij werken en leren; oneerbiedig geparafraseerd: “Dit hebben wij gedaan, zie maar wat jullie ervan leren en ermee kunnen doen.”

Mijn lezing probeert de ambities van Avans op die van het bedrijf te leggen en is een uitnodiging tot diepgaandere en bredere samenwerking. Een flirt, of in de termen van het beleidsplan 2011-2014 van Avans een uitnodiging tot wisselwerking: ‘om ervoor te zorgen dat de kennis circuleert en het beroep zich verder kan ontwikkelen, zetten we de komende jaren in op kruisbestuiving tussen beroep en opleiding.’ Ik citeer het beleidsplan bijna letterlijk.

De term flirt had ik zelf overigens als eerste gebruikt, als antwoord op een vraag uit de zaal waarom de samenwerking tussen een opleiding op het gebied van onderzoek en beroepsontwikkeling zo moeilijk van de grond komt, had ik het gedrag van het bedrijf ‘flirten met de hakken in het zand’ genoemd.

Bedrijven, maar ook zeker opleidingen bouwen allerlei ja-maars in en remmen daarmee de samenwerking en de ontwikkeling van beroep en opleiding. Er zijn positieve verhalen te vertellen over de samenwerking tussen hogeschool en bedrijven, maar er zijn evenzoveel mislukte pogingen te noemen tot werkelijke samenwerking.

Bedrijf en opleiding hebben een gezamenlijk belang: het opleiden van een goede beroepsbeoefenaar. Daar houdt de overeenstemming vaak mee op. Zelfs een simpel te organiseren leertraject als een stage lijkt al moeilijk eenduidig af te stemmen tussen alle partijen.

Student en opleiding stellen hoge eisen aan de stageplaatsen, een optimale leerplek is gewenst. Bedrijven hebben blijkbaar andere belangen bij een stage: ‘Wij willen alleen maar derde- en vierdejaars stagiaires.’

De reden maakt Corine van de Bos, stagecoördinator bij de Academievoor Marketing en Business Management in Punt 05 pijnlijk duidelijk, ‘Sinds de recessie willen bedrijven voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Ze zoeken eigenlijk een werknemer in plaats van een stagiair, maar willen er zo min mogelijk voor betalen. Dat vinden wij niet kunnen.’

Avans moet nog heel wat flirten voordat kruisbestuiving tot bevruchting leidt.

Ab Bobbink, docent aan de Academie voor Gezondheidszorg

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?