Terug naar overzicht

Ook bij Apple gaat weleens iets mis

Opwinding

De alarmfunctie zorgde voor een hoop opwinding. Wim Verhoef, Informaticadocent op Avans is zelf applicatieontwikkelaar en ziet niet in waar deze opwinding voor nodig is. ‘Het bewijst dat de programmeurs bij Apple ook maar gewoon programmeurs zijn. Uit ervaring weet ik dat niet alles te voorzien is. Door een samenloop van omstandigheden kunnen dingen weleens misgaan. Hierdoor slaan vliegtuigen te pletter en gaat het wel eens mis met een stukje software’, aldus de applicatieontwikelaar.

Aanklacht tegen Apple

Dat er meer dingen misgaan bij Apple werd vlak voor het nieuwe jaar al duidelijk. Het bedrijf is in Amerika door boze gebruikers aangeklaagd voor het doorsturen van persoonlijke informatie aan adverteerders zonder toestemming van de gebruikers. Het zou gaan om gegevens als seksuele voorkeur, etniciteit en politieke opvattingen.

Inbreuk op privacy

Voor de doorstuurmethode heeft Wim Verhoef geen goed woord over. ‘Het is een flinke inbreuk op iemands privacy en zeer verwerpelijk. In de beroepscode van elke programmeur zou moeten staan: gij zult geen naar personen traceerbare informatie verzamelen zonder dat de gebruiker hier zeer uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven!’

In zijn eigen applicaties, waaronder de rooster app voor de iPhone worden geen gegevens naar wie dan ook gestuurd. ‘Wat trouwens niet wil zeggen dat een app niet even verbinding mag leggen met een thuisbasis om bijvoorbeeld te kijken of er nieuwe content is. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk een aan alle gebruikers gerichte boodschap te tonen in de roosterapp’, aldus Verhoef. [JV]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Docent wil miljonair worden met iPhone 5-11-2009

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?