Terug naar overzicht

Stagiairs bij Avans krijgen toch 550 euro

De afgelopen maanden zorgde het onderwerp ‘stagevergoedingen’ voor flinke discussies in de raad. Aanvankelijk stak de AMR een stokje voor het plan van het College van Bestuur om de stagevergoedingen voor hbo-stagiaires op Avans te verhogen van 227 naar 550 euro. Het was volgens de leden een absurde verhoging die niet in verhouding staat met wat stagiaires elders verdienen.

Marktconform

Maar volgens docentlid René van der Burgt loopt Avans met dit bedrag over een paar jaar niet meer uit de pas: ‘De Raad van State heeft de overheid onlangs geadviseerd om 550 euro als norm te nemen voor een stagevergoeding. Het idee is dat ook andere branches dit overnemen. Over een paar jaar is 550 euro als stagevergoeding dus wel marktconform.’

‘In de toekomst komen de kosten van een studie bovendien steeds meer op het bordje van de student. De studenten kunnen een hogere stagevergoeding dus goed gebruiken,’ vult docentlid Roy van Eert aan. ‘En als Avans een hogere vergoeding betaalt, valt het ook beter te argumenteren dat onze studenten op hun stageplaatsen recht hebben op een hogere vergoeding.’

Mbo’ers

Studentlid Linsey van Oer wil benadrukken dat Avans studenten niet alleen moet lokken met een hogere vergoeding, maar ook met inhoud: ‘De stageopdracht moet zelf op niveau zijn. De kwaliteit van de stageplaats en de begeleiding zijn ook belangrijk.’ De stagevergoeding van 550 euro geldt overigens alleen voor hbo-studenten. Mbo’ers die op stagelopen krijgen maandelijks voortaan een bedrag van 400 euro.

Karige stagevergoeding

In Punt05 klaagden studenten al over hun karige stagevergoeding. Gemiddeld krijgen hbo-studenten maandelijks 291 euro, volgens de meerderheid een fooi. ‘Ik kreeg 1,91 euro per uur’, vertelt de Bredase Verpleegkundestudent Lotte Dams. ‘Maar ik werd wel volwaardig ingezet en deed het zelfde werk als een verpleegkundige. Ik draaide zelfs avond- en nachtdiensten. [CT]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

 

Stagevergoeding Avans niet verdubbeld 15-12-2010    

Raad positiever over hogere stagevergoeding 26-11-2010

‘Hogere stagevergoeding niet terecht’ 3-11-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?