Terug naar overzicht

Tentamen belangrijker dan geld

Boete geen drempel

Veel studenten willen zich hoe dan nog inschrijven voor hun tentamen. Ook als het hen 25 euro kost.  Mieke Rouhof-Snijders, medewerker van het Rooster-en Tentamineringsbureau (RET) vertelt: ‘Wij hoopten, toen de regeling startte, dat het een soort drempel voor studenten zou zijn. Er is echter geen verschil te zien tussen het aantal laatkomende inschrijvers voor en na de 25 euro-regeling.’

Typisch, je zou toch denken dat arme studenten hun geld wel beter kunnen besteden. Toch is niets minder waar. Rouhof-Snijders vertelt: ‘ Al zouden we ze 50 euro laten betalen, dan nog is de kans groot dat voor studenten het tentamen belangrijker is dan geld.’ 

Dat geld hen minder waard is, blijkt ook uit enkele reacties van studenten in de rij bij de balie. Een van hen: ‘ Het is de eerste keer dat ik niet ben ingeschreven. Die 25 euro is geen probleem.’

Onduidelijke deadline

Elke tentamenperiode is het wel druk bij de balie.  Toch ligt de zaak nu waarschijnlijk iets anders. Bij sommige studenten zou er namelijk verwarring kunnen zijn ontstaan over de sluitingsdatum van het inschrijven. ’De deadline ligt altijd vijf werkdagen voordat het tentamen plaatsvindt’, vertelt Mieke Rouhof-Snijders.

Nu begon de tentamenperiode alleen precies na de kerstvakantie. De twee weken kerstvakantie worden niet gerekend als werkdagen en dus was het tijdens die weken niet meer mogelijk je om je in te schrijven voor de toetsen. Daar hadden sommige studenten niet op gerekend. Rouhof-Snijders vertelt: ‘Ik heb vorige week een aantal studenten aan de balie gehad die zich nog in wilde schrijven. Dat kon toen niet meer, dus ook zij moesten gewoon de 25 euro boete betalen.’

Schuldige student

Ondanks de verwarring bij een aantal studenten, deze periode, ligt de oorzaak van het niet inschrijven toch bij de student zelf.’ Het komt incidenteel voor dat de examencommissie zegt dat een student zelf onschuldig is’, aldus Rouhof-Snijders.

Om de boete van 25 euro in de toekomst omzeilen, geeft de medewerker van RET nog een belangrijke tip; ‘Let op dat je via de mail altijd een bevestiging  van inschrijving krijgt wanneer je je voor een tentamen hebt aangemeld.’ [JV]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?