Terug naar overzicht

Ter Horst: ‘Het hbo deugt’

In het Haagse Mauritshuis, omringd door Hollandse meesters, zei Ter Horst dat ze wil 'helpen negatieve publiciteit te voorkomen. Als een hogeschool negatief in het nieuws komt – terecht of ten onrechte – bezoedelt dat het beeld van het totale hbo.'

Onderzoek

'Met de Stenden-casus hebben we dit weekend kunnen oefenen', merkte ze op, zonder daar nader op in te gaan. De Volkskrant schreef dit weekend dat de Onderwijsinspectie onderzoek doet naar declaraties van Stenden-bestuurders, maar de Onderwijsinspectie zelf ontkent dit.  

Verder sprak Ter Horst, die Doekle Terpstra voor een jaar is opgevolgd, over de verdiensten van het hoger beroepsonderwijs. 'Me inlezend en pratend, ben ik aangenaam verrast door de kracht en de mogelijkheden van het hbo.'

Gat van 120 miljoen

Ze haalde nog even uit naar de bezuinigingen van het kabinet, die er volgens haar toe leiden dat de hogescholen in 2012 een gat van 120 miljoen euro moeten dichten. Dat bezuinigde geld zou pas in 2015 terugvloeien naar het hbo. Hogescholen kunnen hun docenten moeilijk ontslaan en dan drie jaar later weer aannemen, smaalde ze.

Zelf werken de hogescholen hard aan het terugdringen van studie-uitval en het verhogen van de kwaliteit, zei ze. Bovendien zal het hbo inzicht geven in het salaris van bestuurders. 'Over zo’n twee maanden ligt er een overzicht van wat bestuurders bij hogescholen verdienen. Transparant en eenduidig. Klaar!' [HC/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

'Stenden Hogeschool niet verdacht' 10-01-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?