Terug naar overzicht

Tot zes uur stappen in Tilburg

Peter van Gool, gemeenteraadslid voor D66 Tilburg en Avansstudent Bestuurskunde, diende deze week met D66, VVD en TROTS een initiatiefvoorstel in voor de verruiming van de sluitingstijden van de Tilburgse horeca. ‘Nu moeten alle kroegen verplicht om vier uur dicht. Dit terwijl er vaak nog best wat publiek is. Met de verruiming van de sluitingstijden tot zes uur kunnen kroegen inspelen op het uitgaanspubliek. Zij kunnen dan zelf bepalen wat een goede sluitingstijd voor hun doelgroep is’, aldus de 25-jarige Tilburger. 

Spanningen op straat

Het initiatiefvoorstel is ook een bijdrage aan de veiligheid in de stad. Van Gool: ‘Alle horecagelegenheden in Tilburg sluiten op stapavonden om dezelfde tijd. Hierdoor komen verschillende groepen mensen tegelijk op straat en ontstaan er vaak spanningen en onveilige situaties.’

Wanneer de kroegen verschillende sluitingstijden hebben is er een betere spreiding van vertrekkend uitgaanspubliek door de nacht heen en zullen deze situaties volgens de initiatiefnemers minder snel ontstaan.

Dringen voor shoarma

Door de verschillende sluitingstijden wordt het op bepaalde tijden ook minder druk bij eetzaken. ‘Als je nu om vier uur een broodje shoarma wilt halen, is het zo ontzettend druk’, vertelt van Gool, zelf ook actief als Tilburgse stapper. In het initiatiefvoorstel stelt hij dan ook dat horecagelegenheden die alcohol schenken niemand meer mogen binnenlaten na vier uur, maar broodjeszaken wel. Hierdoor kun je ook na vier uur nog een ‘ontnuchterend’ broodje halen.

Weinig nadelen

Het initiatief heeft volgens het gemeenteraadslid weinig nadelen. ‘Het enige nadeel is dat het uitgaanspubliek later naar de stad zou kunnen komen en meer zou gaan drinken’, aldus Van Gool. Volgens hem is de angst voor dat probleem niet nodig. ‘In andere steden zoals Nijmegen, is de tijdsverruiming namelijk al doorgevoerd en de ervaring daar leert dat daar op dit gebied geen problemen zijn.’

Andere Avanssteden

Volgens Van Gool is het initiatief voor de tijdsverruiming ook zeker een idee voor de andere Avanssteden. Voornamelijk Den Bosch, zijn studiestad, zou er volgens hem baat bij hebben. ‘Ik ga eigenlijk nooit in Den Bosch stappen. Dat komt voornamelijk door de minder gunstige sluitingstijden op donderdagavond van de kroegen daar', aldus Van Gool. De Bossche kroegen sluiten donderdagavond om twee uur. Terwijl de uitgaansgelegenheden in Breda en Tilburg pas om vier uur dichtgaan.

Nu maar hopen dat het voorstel het in Tilburg haalt. Het initiatief is in elk geval ook al ondertekend door de SP, de Verenigde Seniorenpartij en de Partij voor Tilburg. [JV]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?