Terug naar overzicht

Beuren met je bijbaan

Dik verdienen op straat

Waarschijnlijk ken je ze wel, de studenten met het baantje ‘Streetmarketing’. Ze verkopen krantenabonnementen en werven donateurs voor goede doelen op straat. Maar wist je ook dat je hiermee goud geld kan verdienen? Volgens student.net is het mogelijk in een korte tijd wel honderd euro te verdienen. Je uurloon bedraagt namelijk dertien euro, maar als je goed verkoopt krijg je een flinke bonus. Klinkt als een mooi aanbod, niet?

Familie knippen

Dat  je een hobby ook goed kan gebruiken als bijbaan, bewijst Remy Concepcion, eerstejaarsstudent Accountancy in Breda. Hij verdient wat bij door thuis het haar van zijn familie te knippen. Hij krijgt ongeveer tien euro per knipbeurt. ‘Maar ik zie het net echt als een bijbaan hoor. Het is meer een hobby, want ik knip alleen mijn familie.’ Soms lijkt het hem wel leuk om er een echte bijbaan van te maken en ook andere mensen te gaan knippen. ‘Maar voorlopig ben ik nog te druk met school.’ Medestudent Youssef Hafti zegt om diezelfde reden geen bijbaan te hebben.  

Flexibele baantjes

Voor de drukke Avansstudent is daarom een flexibele bijbaan handig. Een baan waarbij je zelf de werktijden kan bepalen. Wijnand Meertens, vierdejaarsstudent Commerciële Economie, heeft zo’n flexibele bijbaan. ‘Ik werk als kistdrager bij uitvaarten. Hier verdien ik zo’n tien euro per uur mee. Ik kan zelf aangeven wanneer ik wil werken. Er zijn elke dag uitvaarten. Als ik een keer tot een uur college heb, kan ik aangeven daarna nog te willen werken.’

Ook Joost Klep, derdejaarsstudent Commerciële Economie, bepaalt zijn eigen werktijden. ‘Ik werk drie avonden in de week in de keuken bij een Mexicaans Tapasrestaurant en verdien zo’n 7 euro per uur. Daarbij krijg ik dan nog 2 euro fooi en kan ik zelf bepalen welke dagen ik wil werken’, aldus Joost.

Benut je vrienden

Een goede manier om aan een bijbaan te komen, is via je vrienden en kennisen. Ook Joost en Wijnand vonden op deze manier hun bijbaan. ‘Ik ben via een vriend aan mijn baantje bij het restaurant gekomen’, vertelt Joost. Wijnand ontdekte zijn baantje via zijn studentenvereniging. ‘Een man kwam daar een demonstratie geven over kistdragen. Daarna heb ik me aangemeld.’

Elke maand vind je een student met een bijzondere bijbaan in de krant van Punt. Heb jij een leuke bijbaan? Meld je dan aan voor de rubriek door een mail te sturen naar punt@avans.nl

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?