Terug naar overzicht

‘Bezuinig dan op de ov-jaarkaart’

Dat zei voorzitter Guusje ter Horst van de HBO-raad gisteren tijdens een door de linkse oppositie georganiseerde hoorzitting in de Tweede Kamer over de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Bestuurders en studenten waren daarvoor uitgenodigd.

Korten op uren

‘Ik weet dat ik me hier niet populair mee maak’, zei Ter Horst erbij. Maar bezuinigen op onderwijsinstellingen treft alle studenten, denkt ze. ‘Het wordt korten op uren, op docenten, of op andere dingen die niet in het belang van studenten zijn.’

Er zijn volgens haar andere keuzes mogelijk, zoals snijden in het aantal studenten. ‘Dan zijn er minder hoogopgeleiden, maar het is wel eerlijk en je straft de huidige studenten niet.’

Concurrentie

Verder pleitte ze ervoor dat instellingen zelf de hoogte van het collegegeld mogen bepalen. ‘Dan krijg je ook meer concurrentie tussen de instellingen.’

Ook andere aanwezigen haalden hard uit naar het kabinet en de bezuinigingen. ‘De universiteiten zijn nog nooit zo boos geweest’, zei collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth van de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Hoe kun je zo slordig regeren? Dit is zo'n domme wet.’

Verkeerde voorlichting

Een studentendecaan zei vooral boos te zijn dat de regels tijdens het spel veranderd worden. ‘Wij zien wat vaker dan gemiddeld studenten met problemen. Wij adviseren hen en nu is onze voorlichting achteraf verkeerd gebleken.’ [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?