Terug naar overzicht

Bloedsporen zoeken in Engeland

Het was voor het eerst dat deze bijzondere studiereis werd gemaakt. In het Crime Scene House in Stoke-on-Trent gingen de studenten, compleet met witte pakken, haarnetjes, handschoenen en mondkapjes voor, op zoek naar sporen zoals haren, bloed en drugs.

De studenten moesten oefenen met het verzamelen en veiligstellen van de sporen op de plaats delict. Voor deze oefening werd er echt bloed en heroïne gebruikt, zodat de labtests waarheidsgetrouw waren.

Koploper

De FLO-studenten bezochten de forensische afdelingen van de Nottingham Trent University in Nottingham en Staffordshire University in Stoke-on-Trent. Docenten Kay Michiels en Ans Arets begeleidden hen tijdens de reis. ‘Engeland is de koploper op het gebied van forensische opsporing’, vertelt Michiels. ‘We hebben de laatste jaren intensief contact gezocht met diverse instituten en universiteiten in het buitenland, voor stageplaatsen, gastcolleges en workshops.'

Binnen Nederland zijn het aantal stage- en arbeidsplaatsen voor forensisch onderzoekers namelijk beperkt. Michiels: ‘Je hebt de technische recherche die sporen verzamelt op een plaats delict, maar daarvoor moet je dus bij de politie zitten. En je hebt het Nederlands Forensisch Instituut, en dan houdt het een beetje op. Veel van onze studenten lopen daarom stage in het buitenland.’

Michiels en Arets kregen de tweedaagse training in het Crime Scene House ook. Het is de bedoeling dat de studiereis naar Engeland een vaste keuzeoptie wordt voor FLO-studenten die de minor Ketenanalyse volgen. Michiels: ‘In die minor gaat het om de hele keten van plaats delict tot rechtszaal. Wat ons betreft gaan er in de toekomst steeds twee andere docenten mee die de training ook volgen, zodat wij als team ook bijblijven.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?