Terug naar overzicht

Bossche collegezalen gepimpt

Halverwege de jaren negentig werd het Bossche hoofdgebouw van Avans langs de Onderwijsboulevard geplant. Sindsdien bleven de collegezalen vrijwel onaangeroerd. Vijftien jaar na dato kunnen de lesruimtes dus wel een fikse opknapbeurt gebruiken. F002 is de eerste collegezaal die in Den Bosch grondig op de schop ging.

Hipper

Op het eerste gezicht lijkt het alsof F002 slechts in een nieuw jasje is gestoken. Er hangt tegenwoordig een Smartboard, de bekleding van de stoelen is hipper en alle wanden hebben een lik verf gekregen. Maar om te zien wat er werkelijk is veranderd, hoef je maar naar de andere kant van de gang te lopen. F001 wacht namelijk nog op een flinke renovatie.

De Diensteenheid ICT en Facilitaire Diensten (DIF) is namelijk niet halfslachtig te werk gegaan. De docent geeft voortaan les vanaf een podium, zodat er minder studenten op hem neerkijken. ‘Het scheelt misschien maar 25 centimeter’, vertelt Niels Hessels van DIF. ‘Maar als de docent vooruit kijkt, ziet hij de studenten op de tweede en derde rij. In Breda gebruiken ze al langer een podium. Volgens de docenten geeft het een prettig gevoel.’

Dertien stoelen

Een ander minder opvallend verschil is de opstelling van de stoelen. Ze zijn anders verdeeld over de collegezaal. De twee gangpaden aan de zijkanten van de stoelen zijn vervangen door één bredere trap in het midden van de lesruimte. Hessels: ‘Daardoor kunnen we dertien stoelen meer kwijt op hetzelfde oppervlakte. Qua veiligheid maakt het bovendien weinig uit. De vluchtroute is zelfs ietsje beter.’

Ten slotte is de ruimte voorzien van allerlei technische hoogstandjes. De nieuwe tl-verlichting is energiezuiniger, geeft meer licht en kan worden gedimd. Het akoestische plafond moet er voor zorgen dat de stem van de docent minder nagalmt.  En alles wat op smartboard gebeurt, wordt vergroot met een beamer zodat ook de studenten op de laatste rij alles kunnen volgen. [CT]

Meer lezen?