Terug naar overzicht

Dubbelzijdig printen is niet genoeg

‘We hebben het hier trouwens niet alleen over duurzaamheid in de milieutechnische zin van het woord’, benadrukt Koen Demouge, docent aan de Academie voor Marketing in Den Bosch. ‘Wat dat betreft word je door de naam van de handleiding (klik hier, red) en de groene kleur misschien op het verkeerde been gezet. Als ondernemer moet je rekening houden met de drie p’s: people, planet en profit. Dus niet alleen focussen op het milieu, maar ook op sociale aspecten. Je zorgt voor goede arbeidomstandigheden en je producten zijn fairtrade. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je onderneming op de lange termijn levensvatbaar is. Je kunt wel heel milieubewust  en sociaal betrokken zijn, maar je zult er als ondernemer wel geld mee moeten verdienen.’

Vanwaar deze online handreiking?

Demouge: ‘Veel ondernemers beseffen dat ze iets moeten doen met duurzaamheid. Maar het blijft vaak nog een beetje hangen op het niveau van het gebruiken van spaarlampen`en dubbelzijdig printen. Maar als je over tien tot twintig jaar als ondernemer nog mee wilt, zul je ook je product of dienst moeten verduurzamen. Je kunt wel in een prachtig duurzaam gebouw zitten, maar dat helpt weinig als het  snoepje dat je fabriceert nog altijd te veel suiker bevat. MKB’ers weten soms alleen niet hoe ze hun duurzame product in de markt moeten zetten. Wij geven daar tips en trucs voor.’

Hoe zit dat met uw eigen ijswinkel in het centrum van Den Bosch?

Demouge: ‘Als je erover schrijft, moet je zelf natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Voor het ijs gebruik ik bijvoorbeeld biologische melk. De mango’s en ander fruit komen niet van slavenboeren en ook de chocola die ik gebruik is fairtrade. Vervolgens moet  je jezelf wel afvragen hoe je dit naar klanten wilt communiceren. Mensen komen namelijk naar je winkel, omdat je lekker ijs verkoopt, niet omdat de melk biologisch is. Als je dat gaat roepen, haken er misschien wel consumenten af en trek je een heel ander publiek naar je winkel. Je moet dus goed weten hoe je zo’n duurzaam product in de markt zet. Dat is een van de dingen die terugkomt in de handreiking.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?