Terug naar overzicht

HBO-raad: wetsvoorstel ‘nog slechter’

Kwaliteit

'De staatssecretaris verkocht zijn plannen in eerste instantie als middel om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren en het aantal langstudeerders terug te dringen. Als het ook nog een bezuiniging opleverde, was dat helemaal mooi', zegt een woordvoerder van de HBO-raad. 'Maar nu blijkt gewoon dat hij koste wat kost wil bezuinigen.'

De staatssecretaris besloot na het advies van de Raad van State, dat eerder deze week met het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer werd gestuurd, onder meer om de boete voor instellingen te veranderen in een algemene bezuiniging op het hoger onderwijs.

Slachtoffer

'De prikkel voor hogescholen om hun best te doen om het aantal langstudeerders te verminderen is daarmee weg. Want of ze hun best doen of niet, ze worden toch gepakt.' Bovendien zijn nu ook de hogescholen het slachtoffer die nauwelijks langstudeerders hebben, aldus de woordvoerder.

'Dit zijn bezuinigingen zonder visie. Ook wij willen de kwaliteit van het hoger onderwijs graag verbeteren. Maar wij vinden met de Raad van State dat het zinvoller is om het probleem eerst goed te analyseren, voordat je allerlei botte maatregelen neemt.'

De HBO-raad vindt het bovendien 'hard en onbehoorlijk' dat er geen overgangsmaatregelen worden getroffen voor zittende studenten. [MdV/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Avans verwacht meer bezuinigingen 04-02-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?