Terug naar overzicht

Minder jonge rechters

Dat hebben de Raad voor de rechtspraak en het College van procureurs-generaal besloten. Ze moeten vanaf 2016 jaarlijks tien miljoen bezuinigen op de opleiding.

Opleidingsplaatsen

Elk jaar beginnen zestig pas afgestudeerden aan de ‘raio-opleiding’ (rechterlijke ambtenaar in opleiding). Die duurt zes jaar, waarvan twee jaar zijn gereserveerd voor een stage buiten de rechterlijke organisatie. Het aantal opleidingsplaatsen wordt vanaf 2012 teruggebracht tot 25. Ook wordt de stageperiode geschrapt en vervangen door de werkervaringseis voor aspirant-rechters.

Twintig procent van de nieuwe rechters is afkomstig van de raio-opleiding. De andere tachtig procent wordt gerekruteerd uit ervaren juristen, die een kortere opleiding volgen.

PvdA en SP hebben vragen gesteld aan de minister van Justitie. Zij zijn bang dat door de bezuinigingen een tekort aan rechters zal ontstaan. Maar de Raad voor de rechtspraak voorziet geen problemen, aldus een woordvoerder.[MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?