Terug naar overzicht

Oud-student kartrekker bij GroenLinks

 

Is het moeilijk campagne voeren na het besluit van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks om de politiemissie naar Kunduz te steunen?

‘Daar was ik niet blij mee en ik ben het er ook niet mee eens. Maar we moeten daar als provincie mee om gaan, ook al heeft het niets met de verkiezingen, de thema’s en onze standpunten te maken. Ik heb het idee dat fractievoorzitter Jolande Sap de schade beperkt heeft en dat de storm nu wel is gaan liggen.’

 

 Waarom zouden studenten moeten gaan stemmen?

‘De provincie gaat er over waar en hoe vaak de bussen rijden en of we door blijven gaan met de nachttreinen op stapavonden. GroenLinks kiest voor het tegengaan van de megastallen, wil investeren in openbaar vervoer in plaats van het investeren in meer asfalt.’

 

 Wat betekent de deelname van de PVV aan de verkiezingen?

‘De leden van de Provinciale Staten kiezen dadelijk ook voor de leden van de Eerste Kamer. Als de oppositie daar de meerderheid kan krijgen kunnen we er voor zorgen dat het kabinet valt. Van de Brabantse lijsttrekker van de PVV verwacht ik niet veel. Die partij heeft amper plannen voor Brabant. Het enige dat ze willen is een hoofddoekjesverbod voor ambtenaren en er voor zorgen dat er geen nieuwe moskeeën gebouwd worden. En over dat laatste gaat de provincie niet eens.’

 

 Waarom heb je al zo jong voor de politiek gekozen?

‘Als je als jongeling in de politiek hard werkt en laat zien dat je kwaliteiten hebt, krijg je die kansen ook. In het bedrijfsleven moet je eerst tien jaar werken voordat je stappen kan maken. De politiek moet een afspiegeling zijn van de maatschappij en dus zijn ook jonge mensen belangrijk. We richten ons in de campagne ook echt op jonge mensen, daarvan krijgen we ook veel stemmen. Zo zijn we de eerste politieke partij met campagnemateriaal in 3D.’

 

 Zijn de Provinciale Staten voor jou een opstap naar de Tweede Kamer?

‘Het lijkt wel alsof iedereen me weg wil hebben, zo vaak krijg ik die vraag. Ik kan die vraag nog niet beantwoorden, eerst wil ik vier jaar knallen in Provinciale Staten. Toen ik 22 was, heb ik me niet voor niets op een onverkiesbare plek (ook nummer 22) bij de landelijke verkiezingen laten zetten. Ik vond het nog te vroeg om de Tweede Kamer in te gaan. Ik wil de komende jaren ook mijn baan bij een adviesbureau in Breda blijven behouden. Als Statenlid kan dat, als Kamerlid niet.’

 

 Veel oud-studenten van de Avans-opleiding Bestuurskunde komen terecht bij linkse partijen. Heb je daar een verklaring voor?

‘Bestuurskunde is een maatschappelijk betrokken studie, vooral gericht op de overheid. Linkse politici geloven dat de overheid een belangrijke rol speelt in de maatschappij. Rechtse politici hebben dat minder en kiezen ook vaak voor andere studies. Een VVD’er heeft een andere achtergrond en vind je eerder bij de Academie voor Marketing.’ [MG]

 

Op vrijdag 18 februari geven Paul Smeulders en oud-Avansstudent Jesse Klaver van 11.00 tot 12.00 uur een gastcollege op Avans in Den Bosch, lokaal F002.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?