Terug naar overzicht

Vermeend steelt de show van De Jager

Het bestaansrecht van dit Avanslectoraat werd op het congres wel bewezen. Niemand minder dan onder andere minister van Financiën Jan Kees de Jager en oud-minister Willem Vermeend kwamen hun licht opsteken over duurzaamheid in de financiële wereld. Een Plaza vol studenten, ondernemers, bankiers, ambtenaren en accountants luisterde aandachtig.

Wapens of windmolens

‘Duurzaamheid is niet meer alleen voor buitenbeentjes’, stelt De Jager. ‘De consument vraagt ernaar. Wie nu nog weigert duurzaam te denken, mist de boot.’ De minister denkt dat de consument goed wordt geholpen met een keurmerk als de Eerlijke Bankwijzer. ‘Mensen willen dit weten: gaat mijn geld naar wapens of windmolens, naar kinderarbeid of koolzaad? Banken en andere financiële instellingen zijn hard op weg, maar ze kunnen en moeten nog een slag maken.’

De Jager wil dat het vertrouwen in de financiële sector terug gaat naar honderd procent. ‘Mensen moeten weer vertrouwen krijgen in de banken. Daarvoor moeten er regels zijn waar het moet, maar ook eigen verantwoordelijkheid waar het kan. Maar ik zal het als minister van Financiën niet schuwen om van bovenaf maatregelen te nemen.’

Internetjeugd

Ondanks de inspirerende woorden van De Jager steelt Willem Vermeend als volgende spreker de show. Met zijn vlotte babbel en veel humor pakt de oud-politicus, nu internetondernemer, het publiek in. Ook Vermeend benadrukt dat duurzaamheid niet meer is weg te denken uit de (financiële) wereld van nu. Daarnaast ziet hij nog twee andere belangrijke wereldwijde trends aan: het toenemende belang van excellent onderwijs en de digitalisering van de economie.

Vermeend: ‘De internetgeneratie bepaalt de toekomst. En daarmee heeft Nederland goud in handen, want onze internetjeugd behoort tot de wereldtop. Schoolgebouwen zullen in de toekomst niet meer gebouwd worden: sorry, Avans. In de toekomst zullen avatars van docenten de student lesgeven in e-books. Internet, en vooral social media, kunnen bedrijven maken of breken. Wie dat nu nog niet beseft, is een dombo. En er zijn nog teveel dombo’s in de financiële wereld.’ [LJ]

Foto's: Adri Verhoosel

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?