Terug naar overzicht

VVD pleit voor collegegeldvrij besturen

VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas wil afwachten wat staatssecretaris (en partijgenoot) Halbe Zijlstra ervan vindt, maar in principe steunt zij het voorstel van de studentenorganisaties voor collegegeldvrij besturen.

‘Studentbestuurders volgen vaak helemaal geen onderwijs’, zegt Lucas. ‘Maar ze betalen wel collegegeld en het rijk draagt gemiddeld nog 4.300 euro daaraan bij. Dat klinkt niet logisch.’

Bestuursbeurs

Als studenten van hun onderwijsinstelling een bestuursbeurs krijgen, moeten ze ingeschreven staan. Daar wil Lucas graag een einde aan maken. ‘Als het duidelijk is dat iemand aan de instelling is verbonden en alleen tijdelijk stopt, kun je die best een bestuursbeurs geven.’

Als het plan erdoor komt, zou het bestuursjaar ook niet meer meetellen als studievertraging en hoeven bestuurlijk actieve studenten minder bang te zijn voor Zijlstra’s maatregelen tegen de langstudeerders.

‘We moeten geen uitzondering maken op de langstudeerregeling, maar op deze manier doen we dat ook niet’, aldus Lucas. ‘De wet blijft namelijk hetzelfde.’

Extra euro's

Toch houdt Lucas een slag om de arm. Het mag de overheid geen geld kosten, vindt ze. Volgens studentenorganisaties ISO en LKvV hoeft ze daar niet bang voor te zijn. Zij stellen dat de overheid er geen euro extra aan kwijt zou zijn.

De organisaties hebben verheugd gereageerd op Lucas’ steun. ‘Het is fijn dat delen van onze boodschap in ieder geval aankomen’, zegt Guy Hendricks van het ISO. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?