Terug naar overzicht

Zijlstra wil bonnetjes zien

Hij zei dit dinsdag tijdens het debat over de tussenrapportage van de Onderwijsinspectie. De inspectie onderzoekt momenteel de verkorte afstudeertrajecten bij de Hogeschool Inholland en brengt in april haar eindrapport uit. In juni volgt bovendien het onderzoek naar het declaratiegedrag van de opgestapte Inholland-bestuurders.

Maatregelen

Zijlstra vindt het niet nodig om het onderzoek tussentijds bij te sturen. Maar volgens SP-kamerlid Jasper van Dijk wil niet wachten met maatregelen. Hij liet weten aan een initiatiefwet te werken die regelt dat de minister onderwijsbestuurders kan benoemen en ontslaan als er sprake is van wanbestuur. Volgens Van Dijk hoeft artikel 23 van de Grondwet dat de vrijheid van onderwijs garandeert, geen sta-in-de-weg te zijn. In het bijzonder basis- en voortgezet onderwijs bestaat er ook een ‘noodrem’. Bij wanbestuur kan de minister ingrijpen via de ‘wet minimum leerresultaten’.

Artikel 23 wordt volgens D66-kamerlid Boris van der Ham ook gebruikt door instellingen die geen openheid van zaken willen geven over declaraties. Zijlstra was het met hem eens dat dat niet moet kunnen: ‘De vrijheid van onderwijs mag niet misbruikt worden om verantwoording van besteding van publiek geld moeilijk te maken’.

Eindrapport

Maar hij wil die discussie pas verder voeren als het eindrapport van de inspectie er is. ‘Mocht dit een zwakke plek blijken in hele hogeronderwijsstelsel, dan moeten we daarnaar kijken.’ Wel benadrukte hij dat artikel 23 wat het kabinet betreft niet ter discussie staat.

CDA-kamerlid Sander de Rouwe was het daar van harte mee eens. Hij stelde dat de vrijheid van onderwijs nu wel heel erg ‘gehypet’ wordt als oorzaak van alle problemen. ‘We moeten niet bij elk wissewasje artikel 23 aanhalen.’ Hij zei vertrouwen te hebben in de eigen verantwoordelijkheid van instellingen en de raden van toezicht.

Bijltjesdag

GroenLinks en de VVD drongen er op aan om Inholland nu even met rust te laten. ‘Niemand is gebaat bij roeptoeteren en stokpaardjes berijden’, zei Jesse Klaver van GroenLinks. ‘Laten we ons nu stil houden en niet overal op reageren. In april voeren we een stevig debat, dan is het bijltjesdag.’

Ook Zijlstra sprak zijn vertrouwen uit in het nieuwe bestuur van Inholland. ‘Ik verwacht niet dat alles in april ‘spic en span’ is, maar ik zie nu geen noodzaak voor sancties.’ [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?