Terug naar overzicht

Filmfestival vertoont film Avansdocent

 

Zijn film, Mijn veld, gaat over een jongeman met een trauma. Op een dag valt er een meisje in zijn achtertuin, waardoor zij allebei in een bijzondere situatie belanden. Verder kan de Rotterdamse filmmaker niet veel over de film vertellen. ‘Ook tijdens de film geef ik je weinig informatie’, aldus Meijers. ‘Als iemand niets zegt, moet je zelf invullen wat hij denkt. Dat maakt Mijn veld misschien een moeilijke film. Ik wil dat mensen zelf nadenken.’

 

Zachtheid en Ruis

 ‘Filmmaken is eigenlijk een hel. Tijdens het maakproces denk je soms: Waar in godsnaam ben ik aan begonnen? Maar als je klaar bent, is de film als een kind voor je.’ Behalve de gewoonlijke frustraties, maakten de omstandigheden waarin de film geschoten werd de productie nog moeilijker. ‘Tegenwoordig wordt er veel digitaal gedraaid, maar ik schiet mijn films liever op 16 millimeter film. Dat is zachter en dat vond ik ook beter bij Mijn veld passen. Ik hou van de ouderwetse manier van filmen.’ Dat zorgt er wel voor dat het moeilijk is om scènes over te doen.

 

Ook qua geldzaken wordt het Meijers lastig gemaakt. Het Rotterdam Media Fonds wordt opgeheven. Daar konden Rotterdamse filmmakers geld krijgen voor hun producties. Een van de voorwaarden was dat zij zelf drie maal zoveel geld zouden investeren. ‘Het was dus eigenlijk geen subsidie, maar een stimulans voor de economie. Toch moet het verdwijnen.’ Daarom houdt de filmmaker de ontwikkelingen op het gebied van crowdfunding in de gaten.

 

Crowdfunding is een manier van fondswerving waarbij het publiek in de film investeert.  

   

Toekomstplannen

‘Ik heb het verhaal voor Mijn veld tien jaar geleden bedacht. Toen was het basisidee hetzelfde als nu. Door de jaren heen heb ik ontdekt hoe ik vind dat een film eruit moet zien. Daar heb ik mijn plannen van toen op aangepast.’ Mijn veld duurt slechts zeventien minuten. Daar heeft Meijers bewust voor gekozen, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de film niet in bioscopen of op televisie kan draaien. ‘Mensen vragen me weleens wanneer ik een lange film ga maken.’

 

Op dit moment heeft Meijers het echter nog druk genoeg met Mijn veld. ‘De film gaat in Chassé Cinema in Breda in première, de zaal waar mijn afstudeerfilm ook in première ging. Ik hoop dat hij daarna op nog meer festivals vertoond wordt.’

 

Mijn veld wordt samen met een aantal andere korte films op 26 maart om 19.00 uur en op 27 maart om 13.00 uur vertoond. Toegangskaarten kunnen besteld worden via de website van het International Film Festival Breda. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?