Terug naar overzicht

Gaan plannen hoger onderwijs door?

Voor het hoger onderwijs hangt veel van deze verkiezingen af. De oppositie moet weinig hebben van de maatregelen tegen langstudeerders en kijkt ook met afgrijzen naar de tijdelijke bezuinigingen op hoger onderwijs. De linkse partijen zouden die plannen graag in de Eerste Kamer tegenhouden.

Mooie samenwerking

‘We gaan daar heel kritisch naar kijken’, zei Marleen Barth, nummer één op de lijst van de PvdA voor de Eerste kamer. Ze liet er geen misverstand over bestaan dat ze tegen de boete is. Volgens haar zou regeringspartij VVD er eigenlijk ook niet achter staan en daar ziet ze dan ook kansen voor ‘een mooie samenwerking’.

Ook Tofik Dibi van GroenLinks noemde de langstudeermaatregel van het kabinet één van de plannen waar de senaat een stokje voor kan steken. ‘De coalitie zal open moeten staan voor onderhandelingen met de oppositie’, zei hij.

Meerderheid

Aanvankelijk leken de coalitiepartijen op 35 zetels uit te komen: niet genoeg voor een meerderheid, ook niet als de SGP zou bijspringen. Maar in de loop van de avond bleek de uitslag voor de regering toch beter uit te pakken: 37 zetels in de voorlopige uitslag. Als de SGP meetelt, is er zelfs een meerderheid van 38 zetels. Ook de ouderenpartij 50Plus van Jan Nagel krijgt een zetel. Maar het is onduidelijk hoe die partij over hoger onderwijs denkt.

Voorzichtigheid is geboden, want het zijn getrapte verkiezingen: pas op 23 mei zullen de leden van de Provinciale Staten hun stem voor de Eerste Kamer uitbrengen. De uitkomst kan afwijken van de verkiezingsuitslag van gisteren, bijvoorbeeld als iemand een ongeldige stem uitbrengt of er dissidenten tussen de provinciale CDA’ers en VVD’ers zitten.

Deadline

Meerderheid of niet, het is nog niet zeker dat staatssecretaris Halbe Zijlstra zijn plannen op tijd door de Tweede en Eerste Kamer weet te loodsen. Er is nog maar weinig tijd voordat het nieuwe studiejaar begint en de Eerste Kamer neemt meestal de tijd om over een nieuwe wet te oordelen. Mocht hij de deadline missen, dan kan het verhoogde collegegeld voor langstudeerders pas een jaar later in rekening worden gebracht. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?