Terug naar overzicht

Gebrek aan rustige werkplekken Den Bosch

Geconcentreerd werken

‘Er zijn sommige studenten die niet thuis of bij hun afstudeeradres terechtkunnen’, legt Tom Poldner uit. ‘Voor die studenten moeten we op Avans goede faciliteiten regelen. Maar voor vrij veel studenten is het in Xplora te druk, te rumoerig. Die zoeken een plek waar ze rustig en geconcentreerd kunnen werken.’

Poldner besloot daarom zelf met een oplossing op de proppen te komen. Omdat zijn studenten zelf geen lokaal konden opeisen, roosterde hij namens hen een ruimte in. Dankzij de inspanningen van de docent heeft het groepje afstudeerders nu iedere dag een lokaal om rustig te kunnen werken. Al gaat het iedere dag wel om een ander lokaal.

Nobel

Roostering en Tentaminering van Avans is niet bepaald enthousiast over de actie van Poldner. ‘Het is natuurlijk heel nobel van die docent om dit voor zijn studenten te regelen, maar voor ons is het niet wenselijk’, zegt Maurice van Boxtel van DIF. ‘Voor dit soort doeleinden zijn de lokalen niet bedoeld. In Den Bosch is er een behoorlijke druk op de lokalen. Die hebben we nodig voor lessen.’

Poldner is zich daar ook bewust van: ‘Daar ben ik ook niet trots op, misschien blokkeer ik inderdaad wel lessen. Maar op zo’n moment zijn de studenten voor mij belangrijker. Al gaat het om kleine lokalen waar geen beamer staat. Ik weet ook dat dit geen oplossing is, maar ik wil er vooral ook een signaal mee afgeven.’

Kanon afschieten

Volgens Poldner is het gebouw in Den Bosch namelijk niet te druk, maar komt dit door een verkeerde organisatie: ‘Tussen 9.00 en 12.00 uur is het ontzettend druk. Maar ’s middags kun je hier een kanon afschieten. De lessen zouden dus beter over de dag moeten worden verspreid en studenten moeten worden gestimuleerd om ook later op de dag gebruik te maken van studentenwerkplekken. Maar het meest ideaal zou zijn als iedere academie zijn eigen pleintje heeft waar studenten rustig kunnen werken.’

Van Boxtel is in ieder geval bereid om over een oplossing na te denken: ‘Nu komt de klacht voor mij toch redelijk als een verrassing. Maar als dit een serieus probleem is, kunnen ze bij ons aankloppen. Want ondanks de drukte moeten we voor studenten een plek kunnen vinden waar ze rustig kunnen werken.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?