Terug naar overzicht

‘Hbo is vooral een kwestie van wennen’

 

Tijdens deze zogenaamde mbo-middag staat een groep Avansstudenten met een mbo-achtergrond klaar om de toekomstige studenten over hun eigen ervaringen te vertellen.

 

Moeilijk?

Volgens eerstejaarsstudent Verpleegkunde in Breda, Annemieke, valt de moeilijkheidsgraad van haar opleiding reuze mee. ‘Op het mbo zeiden ze dat dit heel erg moeilijk zou zijn, maar zo moeilijk als ze beweerden, is het in het echt niet.’ Roy, eerstejaarsstudent Communication and Multimedia Design in Breda, vindt dat het hbo vooral een kwestie van wennen is. ‘Ik ben nu veel meer tijd kwijt aan school. Dat vond ik in het begin wel even lastig.’

 

De Avansstudenten, die eerst mbo deden, dachten dat zij op het hbo geen begeleiding zouden krijgen. Dat is volgens Arjan, tweedejaarsstudent Management Economie en Recht in Breda, niet waar. ‘De begeleiding is een stuk minder, maar het is niet zo dat je helemaal losgelaten wordt.’

 

Studentendecaan Bernard Broeders is bij de bijeenkomst aanwezig om de begeleiding op Avans nog wat beter toe te lichten. ‘Ik help studenten met allerlei zaken. Bijvoorbeeld hun studiefinanciering en problemen met dyslexie en andere beperkingen.’

 

Beweegredenen

De redenen om na het mbo door te stromen naar het hbo zijn divers. Jack, tweedejaarsstudent Communication and Multimedia Design in Breda, vertelt over de meest voorkomende motivatie. ‘Met een hbo-diploma heb je een veel grotere kans op een baan en een goed salaris.’ Toch is dit niet de enige reden voor de mbo-leerlingen om naar Avans te komen. Tweedejaars Pabostudent in Breda, Sanne, maakte pas toen zij een tijdje gewerkt had de keuze om verder te leren. ‘Ik was eerst een klassenassistente, maar ik wilde eigenlijk liever een eigen klasje.’ [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?