Terug naar overzicht

Houd je hersenen onder controle

In haar boek, Effectief adviseren, vertelt ze dat de hersenen minder goed functioneren in nieuwe situaties. ‘Dat gebeurt bijvoorbeeld bij adviesgesprekken’, laat Simone Schenk, docent psychologie en communicatie, weten. ‘Het is natuurlijk erg vervelend als je een gesprek met iemand voert, die later niet meer weet wat er is gezegd. Met dit boek leg ik uit hoe leidinggevenden en adviseurs ervoor kunnen zorgen dat de hersenen van hun gesprekspartner optimaal blijven werken.’

 

De kikkerprins

Ze beschrijft zes verschillende types mensen. ‘Je hebt de haas, de wolf, de bever, de inktvis, de eland en de kikkerprins. Iemand is bijvoorbeeld een kikkerprins als hij aan de lopende band allemaal geweldige ideeën op kan noemen. Dit doet hij met zoveel overgave en enthousiasme dat hij aan het einde van het gesprek niet meer weet wat hij allemaal heeft gezegd’, aldus Schenk. ‘Ik probeer leidinggevenden en adviseurs te leren hoe ze met dergelijke mensen kunnen omgaan.’

 

Lesmateriaal

Schenk kwam drie jaar geleden op het idee om een boek te schrijven. ‘Ik geef nu drie jaar les aan de minor consultancy. Toen ik dat de eerste keer deed, zocht ik een boek dat over dit onderwerp ging. Dat bestond niet, dus heb ik het zelf geschreven.’

 

Eerst schreef de docent het boek puur voor haar studenten. ‘Terwijl ik bezig was, bedacht ik me dat mijn boek ook voor andere mensen handig is.’ Vervolgens heeft Schenk het boek een paar keer herschreven. Nu bestaat het boek uit theorie met een hoop voorbeelden uit de praktijk. ‘Daardoor is het boek voor iedereen geschikt.’

 

De docent zal dit boek behalve als lesmateriaal ook gebruiken om te promoveren. ‘Ik ben net begonnen met bedenken hoe ik dat ga doen’, laat zij weten.

 

Effectief adviseren is op dit moment al te bestellen via nelissen.nl en binnenkort te koop in de boekwinkel. Ook staat het vanaf nu op de literatuurlijst voor de minor Consultancy. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?