Terug naar overzicht

Humor tegen vooroordelen en seksisme

De hoogzwangere politica werd geïntroduceerd door studenten Melanie Wagenaar en Maud Quirijnen. Zij zijn deel van de harde kern die in november met het idee van Lady-IV op de proppen kwam. Lady-IV moet de vrouwelijke IV-studenten verbinden in de mannenwereld waarin zij studeren en later zullen gaan werken. En met zo’n 35 vrouwen op een totaal van meer dan tweehonderd IV-studenten in Breda lijkt het initiatief hard nodig.

DNA-databank

Van tbs tot recidive en van Libië tot de bezuinigingen op Defensie, Albayrak laat in haar lezing een breed spectrum aan onderwerpen aan bod komen. Ze verbaast zich er bijvoorbeeld over hoe sinds 9/11 de acceptatiegrens van de inbreuk op de privacy van burgers door de overheid enorm is gestegen. ‘Vingerafdrukken, camerabewaking, nu is zelfs de discussie gaande over een DNA-databank. Nederland is één van de veiligste landen ter wereld. Voelen wij ons zo onveilig dat we zo ver willen ingrijpen in een menselijk leven en lichaam?’

Doel van de lezing is inspireren en vertellen hoe de PvdA-politica het op zulke jonge leeftijd als vrouw, en ook nog allochtoon, zo ver heeft weten te schoppen. ‘Ook de politiek is nog steeds een mannenbolwerk’, vertelt Albayrak. ‘Toen ik in 1998 in de Tweede Kamer kwam, was ik één van de weinige jonge vrouwen.’

Openhartig

Zeker in de hoek van justitie, veiligheid en defensie ben je als vrouw een zeldzaamheid, volgens Albayrak. Het Tweede Kamerlid vertelt openhartig over de vooroordelen en het seksisme waar ze in haar jaren als staatssecretaris mee te maken kreeg. ‘Vaak was ik op congressen en bijeenkomsten de enige vrouw in het gezelschap. Europese collega’s dachten altijd dat ik de assistente was. Ze gaven de mannelijke, oudere ambtenaren als eerste een hand, best gênant soms. Of ze zochten tussen de aanwezigen naar ene mijnheer Albayrak. Ach, ik kon er meestal wel om lachen.’

Het toppunt, en minder grappig, was de oudere, Franse politicus die haar echt lastigviel en bleef aandringen met oneerbare voorstellen. Albayrak: ‘Tja, je hoeft echt niet naar Kazachstan voor bizarre incidenten. Ik heb er genoeg meegemaakt, ook dicht bij huis.’

Quota voor topvrouwen

Ondanks dat het de opzet van de bijeenkomst is, kunnen niet alle aanwezige mannelijke IV-studenten de sterke pro-vrouwen-houding van Albayrak waarderen. Zo denkt niet iedereen dat positieve discriminatie en verplichte quota voor vrouwen in topfuncties zullen werken. ‘Het gaat toch om kwaliteit?’, protesteert een student en hij haalt als voorbeeld het kabinet Rutte erbij, waarover werd geroepen dat er te weinig vrouwen in zitten.

Albayrak: ‘Eens. Je moet nóóit je kwaliteitscriteria naar beneden bijstellen om die ene vrouw te kunnen aannemen. Dat zou juist alleen maar bewijzen dat ze eigenlijk niet goed genoeg is. Maar ik ken genoeg goede VVD- en CDA-vrouwen. Waarom zitten die niet in het kabinet? Vrouwen moeten zelf ook assertiever zijn. Gelukkig hebben we in Nederland een type man dat graag de zorgtaken eerlijk wil verdelen, maar dan moet de overheid dat wel faciliteren.’

Zelfspot

Tot slot geeft de oud-staatssecretaris de vrouwelijke studenten op de voorste rijen nog wat tips mee: ‘Ik zou tegen jullie willen zeggen, ondanks alles wat je vanmiddag gehoord hebt: blijf jezelf. Gewoon doen! Doe wat je graag wil en doe het goed, dan val je vanzelf op. Én zorg dat je genoeg humor en zelfspot hebt: laat je niet wegjagen of afschrikken door seksisme, maar lach erom.’ [LJ]

Foto's: IV Breda

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Albayrak inspireert IV-vrouwen 16-03-2011

IV-studenten met de billen bloot 20-12-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?