Terug naar overzicht

Minister buigt zich over huurtoeslag

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet ambitieuzer aan de slag moet met studentenhuisvesting. Met het oog op de kenniseconomie vinden ze dat onderwerp te belangrijk om over te laten aan gemeenten.

Huurtoeslag voor studenten

CDA en PvdA hameren al enige tijd op de herinvoering van huurtoeslag voor onzelfstandige kamers. Omdat studenten die toeslag nu niet krijgen, bouwen de studentenhuisvesters alleen nog eenheden met een eigen douche, toilet en keuken. Die worden voor 350 euro per maand verhuurd, maar kosten een student na aftrek van de huurtoeslag 250 euro. Ze zijn dus gewilder, maar ook duurder om te bouwen. Bovendien passen er minder van zulke appartementen in een studentenflat. En dat terwijl Nederland ruim zestigduizend studentenwoningen tekort komt.

Geen geld

Minister Donner liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat de huurtoeslag vijftig tot honderd miljoen euro per jaar zou kosten en dat hij daar geen geld voor heeft. Wel is hij bereid na te rekenen wat er klopt van het argument dat de huurtoeslagen zichzelf terugverdienen. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?