Terug naar overzicht

Onenigheid houdt #roosterapp uit de lucht

De werkelijke schuldige aan alle chaos rond de roosterapplicatie is Apple. De gadgetgigant lanceerde onlangs voor haar iPhone een nieuwe besturingssysteem: iOS4.3. Door de update bleek onder andere de roosterapp van Verhoef plotseling niet meer te werken. Reden voor Apple om deze zogenoemde bug te repareren.

Uitvinken

Grofweg drieduizend gebruikers van de app kunnen tot die tijd niet meer via hun iPhone door hun rooster scrollen. Volgens Verhoef is er echter een eenvoudige tussenoplossing: ‘De Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst (DIF) kan heel simpel iets uitvinken. Nu moet je je namelijk aanmelden met je Avans-gebruikersnaam. Als ze dat uitzetten, werkt de app gewoon weer.’

Tot frustratie van Verhoef weigert DIF hier aan mee te werken. ‘Als niemand hoeft in te loggen, kunnen ook mensen van buiten Avans in de roosters rondneuzen,’ zegt Peter Havekes van DIF. ‘Dan valt te herleiden waar en wanneer een docent is. En dat mag niet vanuit de Wet bescherming Persoonsgegevens. Het is dus niet dat we niet willen meewerken, maar het mag simpelweg niet.’

Onbekende url

Toch is Verhoef het hier niet helemaal mee eens: ‘De app werkt niet via het gebruikelijke webadres (orkp.avans.nl, red), maar maakt gebruik van een url die niemand kan vinden. Dus dat argument begrijp ik niet helemaal.’ Havekes denkt daar heel anders over: ‘Google weet dat adres gewoon te vinden.’

De onenigheid met DIF is voor Verhoef reden om de handdoek in de ring te gooien: ‘Ik zou de app ook compleet kunnen herschrijven, zodat alles weer werkt. Maar door alle frustratie ga ik daar niet meer aan beginnen. Ik vind dat DIF zich best wat flexibeler zou kunnen opstellen.’

Everyware

Om alles nog wat complexer te maken, heeft DIF onlangs een nieuwe toegang tot allerlei datagegevens van Avans gefabriceerd. Daardoor moet ook de roosterapp van Verhoef worden aangepast. Maar het is nog maar de vraag of hij daar trek in heeft. ‘Ik ga studenten van de minor Everyware leren programmeren voor de iPhone. Misschien dat zij de applicatie kunnen ombouwen. Maar zelf zie ik het niet zo zitten.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?