Terug naar overzicht

Pabo gaat voor eerlijk onderwijs

Theo Hoedjes reisde van 21 januari tot 5 februari rond in het zuiden van India. Hij bezocht hier voor de tweede keer onder andere de Xavier-basisschool in het dorp Allancy.

De docent heeft naar aanleiding van een hulpvraag van de basisschool een plan opgesteld. ‘Het doel hiervan is vooral om de kwaliteit van het onderwijs zoveel mogelijk te verbeteren’, laat Hoedjes weten. ‘De kinderen in het gebied waar ik ben geweest zijn arm. Ze hebben wel eten en onderdak, maar verder ontbreekt het ze aan erg veel. Dat gaat je natuurlijk allemaal aan het hart, maar je kunt niet iedereen tegelijk willen helpen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen de basisschool op deze manier te ondersteunen.’

Gelijke behandeling

Dankzij de inzet van Hoedjes moet er een succesvol coachingsprogramma gestart worden. ‘Met dit programma zullen leerkrachten meer begeleid worden binnen hun werk.’ Op deze manier moet het niveau van lesgeven van de leraren verbeteren. Ook wordt de wijze waarop leraren in India sommige leerlingen behandelen aangepakt. ‘Waar ik ben geweest, zie je nog heel vaak dat de leraar zijn of haar leerlingen niet gelijk behandelt. Zo zie je bijvoorbeeld dat ze een kind uit een lagere stand ook echt als minder ervaren.’

Om het gevaar te vermijden dat er teveel met Westerse ogen naar deze Oosterse situatie wordt gekeken, zal het programma worden uitgevoerd door een lokale  onderwijskundige die goed op de hoogte is van de plaatselijke omstandigheden.

Donaties

Behalve met het begeleiden van de leraren, wordt de basisschool ook met geld ondersteund. Hoedjes heeft tijdens zijn laatste bezoek met eigen ogen kunnen zien dat er dankzij een donatie van Avans en andere sponsoren nieuwe banken gekocht zijn. ‘Gezien de maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de Pabo, vinden wij dit soort projecten heel erg belangrijk.’

Avans blijft de regio van de basisschool in de gaten houden. Eventueel toekomstige donaties van de Pabo zullen vooral aan scholing besteed worden. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?