Terug naar overzicht

Stilte in Avans-stembureaus

Mobiele stembureaus

Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen, afgelopen juni, bood de vestiging van Avans in Breda vandaag onderdak aan één van de mobiele stembureaus. Van 10.00 uur tot 14.00 uur kregen de studenten en docenten de kans om in hun eigen schoolgebouw te stemmen. ‘Dat er een stembureau op school is, maakt de drempel een stuk lager’, aldus Angela Lindhout, vierdejaars student Culturele en Maatschappelijke Vorming Breda. ‘Daarom is het belangrijk om dit soort stembureaus te behouden.’

Ook in het Avansgebouw in Den Bosch is vandaag een stemloket te vinden. Het stemloket wordt echter vooral door buurtbewoners gebruikt. Anders dan in Breda, is dit stembureau tot 21.00 uur geopend.  

Belangrijk

Helaas is stemmen binnen het schoolgebouw niet voor iedereen weggelegd. ‘Dit is superhandig voor mensen die in deze gemeente wonen’, laat Gerda Meijer, medewerker Planning en Control, weten. ‘Jammer genoeg geldt dat voor een deel van de studenten en docenten niet. Die kunnen hier dus niet stemmen’

Veel studenten geven aan dat het hebben van een stembureau op je eigen school handig is, maar niet noodzakelijk om hen naar de stembus te lokken. Lise Albers, student Sociaal Pedagogische Hulpverlening, wil op een partij stemmen die veel aandacht aan de zorgsector schenkt. ‘Ik ga later in de zorg werken. Ik let op dit moment dus vooral op zorg- en onderwijsstandpunten.’ Andere leerlingen houden vooral rekening met de samenwerking tussen de Eerste en Tweede Kamer. ‘Ik heb vooral gestemd met de gedachte of ik voor of tegen het kabinet ben’, aldus Annabel Breeman, student Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek.

Minder studenten

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kwamen er in Breda uiteindelijk ruim 180 mensen naar de stembus, nu zijn dit er slechts 152. ‘We hadden al verwacht dat er nu minder mensen zouden komen. De Provinciale Staten zeggen jongeren toch iets minder’, aldus Kees Verwater, medewerker van het stembureau. ‘Toch wordt er op Avans meer gestemd dan op de andere twee locaties waar wij als mobiel stembureau langs gaan.’

Ook in Den Bosch is de opkomst lager. Bij de vorige verkiezingen kwamen er in totaal duizend mensen stemmen. Vandaag hadden de medewerkers om kwart voor twee nog maar 175 mensen ontvangen.

Er kan vandaag nog tot 21.00 uur gestemd worden. [IB,CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?