Terug naar overzicht

Tegenslag

Nog zo’n voorbeeld. Een jaar na de verhuizing staat er nog steeds geen rommelkast waarin je alle zooi kwijt kunt. Je besluit om eindelijk naar de woonboulevard te gaan en na een uur heb je iets gevonden wat je van alle zooi zal afhelpen. Eenmaal thuis staat de kast nog een week in de verpakking. Op het moment dat je besluit de kast in elkaar te zetten, blijkt een essentieel onderdeel te ontbreken dat niet uit voorraad leverbaar is…

Het is zoals Alanis Morissette in 1996 zong:

‘Isn’t it ironic… don’t you think’

Heb je het weleens zien gebeuren dat, terwijl jij op het station je fiets van het slot haalt, iemand iets verderop helemaal uit zijn dak gaat omdat hij net heeft ontdekt dat zijn fiets is gestolen? Of misschien heb je dat zelf meegemaakt.

Mensen hebben allemaal hun eigen manier in het omgaan met tegenslag. Er zijn bijvoorbeeld mensen die koelbloedig de politie bellen om aangifte te doen van diefstal en vervolgens de bus naar huis instappen. Net zoals er mensen zijn die zelf een fiets meenemen die niet voldoende op slot staat en op die manier doen alsof er niks is gebeurd.

Ergens zin aan geven is ook een strategie. Dat zijn mensen die gelijk druk gaan redeneren en zich afvragen wat ervan te leren is. Misschien was dat slot, waar je toch al over twijfelde, toch niet voldoende en koop je de volgende keer een betere.

Sporters zijn misschien wel de grootste groep mensen die regelmatig met tegenslagen te maken krijgen. Een bergbeklimmer schreef dit in zijn boek, nadat hij de Mount Everest had beklommen: ‘Basisvoorwaarde om met tegenslag te kunnen omgaan is een sterke innerlijke motivatie.’

Want dingen gaan niet altijd zoals je ze gepland hebt. Zo had er ook bijna geen column van mij in deze editie van de Punt gestaan: overmorgen ga ik mijn moeder begraven.

Anne van Dam is onlangs afgestudeerd aan de opleiding Fysiotherapie in Breda

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?