Terug naar overzicht

Vervroegen eerste lesuur van tafel

Het College van Bestuur wilde de begintijd van het eerste lesuur verplaatsen van 8.45 uur naar 8.30 uur. Het gewonnen kwartier zou vervolgens worden gebruikt om tussen de colleges genoeg tijd te hebben om van het ene lokaal naar het andere te lopen. Nu gebeurt het geregeld dat een college later begint omdat de docent of studenten nog onderweg zijn vanaf hun vorige les.

Kleine steekproef

Volgens het bestuur heeft een kwartier vroeger beginnen bovendien weinig invloed op de reistijd van studenten. AMR-lid Frans Coppelmans veegt dat argument van tafel: ‘Ik heb zelf een kleine steekproef gehouden en daaruit blijkt dat een kwartier eerder beginnen wel zeker invloed heeft op de reistijd. Bij mij in de buurt moeten sommige studenten een uur eerder de bus pakken.’

Volgens Tonja Nijenhuis is de biologische klok van studenten daar ook niet op ingesteld: ‘Studenten komen zo vroeg op de dag niet goed op gang. Zelfs niet als ze op tijd naar bed gaan.’ Volgens Jaap van Omme zit dan ook niemand op dit voorstel te wachten: ‘Ik heb rondgevraagd en ik ben niemand tegengekomen die voor dit idee was.’

Verschillend

Het enige lid dat nog enigszins tegensputtert, is docent René van der Burgt: ‘Omliggende bedrijven of scholen beginnen ook om half negen. Wat maakt ons zo verschillend dat wij dat niet kunnen? Ik heb ook het idee dat we alleen kijken naar waarom we niet met dit voorstel moeten instemmen. Maar we zouden ook moeten kijken waarom we dat wel zouden moeten doen.’

Hij krijgt bijval van Ab Bobbink: ‘Ik hoor vooral emotionele argumenten om me heen. Over studenten uit kerkdorpen die nog vroeger moeten opstaan of medewerkers die hun jonge kinderen niet meer naar school kunnen brengen. Maar het probleem is dat het bestuur niet goed onderbouwd heeft waarom ze de begintijd wil vervroegen. Dat lijkt me het enige argument om tegen het voorstel te stemmen.’ En dat is precies wat er gebeurt. De raad stemt uiteindelijk unaniem tegen het voorstel.

Op de schop

Wil jij ook meediscussiëren over onderwerpen als het vervroegen van de lestijden? De AMR gaat binnenkort op de schop en tot 13.00 uur vanmiddag kun je je nog kandidaatstellen voor een zetel. In totaal is er plaats voor twaalf studenten en twaalf medewerkers. Het kandidaatstellingsformulier kun je hier downloaden en mailen naar Bureau Medezeggenschapszaken: bmz@avans.nl. [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Eerste college kwartier vroeger 14-3-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?