Terug naar overzicht

Voorleestalent maakt tragisch boek prettig

Strijd in het regenwoud

In de finale nam Eveline Sand het op tegen Ellen Meesters en Naomi van den Broek. De drie Pabostudenten hadden eerder via Youtube aan een voorronde meegedaan. ‘We hadden bij de inzendingen eigenlijk zes echte toppers zitten, maar we konden er maar drie doorlaten naar de finale. Dat zijn uiteindelijk deze drie studenten geworden’, laat Ruby Onderwater, een van de organisatoren, weten. Toen de drie voorleestalenten het tegen elkaar opnamen, bleek Eveline met Strijd in het regenwoud , het sterkst.

Volgens de juryleden heeft de winnares voor een erg zielig boek gekozen. Het gaat over een jongetje dat met zijn vader op een plantage in India woont. Eveline heeft zowel met haar voorleeskwaliteiten als met de manier waarop zij het trieste verhaal bracht de jury geïmponeerd. ‘Je hebt een hele mooie toon van vertellen en beschrijven’, aldus gepensioneerd drama docent Jan Smeets. ‘Ook lees je heel vitaal. Op die manier maak je een tragisch verhaal prettig om naar te luisteren.’

Workshop voorlezen

Omdat de workshop van Stichting Lezen niet doorging, kregen de studenten een lezing van het andere jurylid, Jan Verbart. Verbart, die in de bibliotheek van Breda werkt, gaf de voorleestalenten een aantal handige tips mee die zij tijdens de finale en in de klas kunnen gebruiken. ‘Niet alleen voorlezen is belangrijk, maar ook weten wanneer je moet stoppen.’ Ook humor is volgens hem essentieel als je de aandacht van de kinderen bij het verhaal wilt houden. ‘Een grapje frist de boel altijd lekker op.’

Zelfs de winnares van de Pabo voorleeswedstrijd kan nog wat van Verbart leren. ‘Bij de lezing hoorde ik dat het beter is om een boek met veel dialoog voor te lezen’, aldus Eveline. ‘Daarom weet ik nog niet zeker of ik bij de landelijke finale ook voor Strijd in het regenwoud kies. Ik vind het wel een erg mooi boek.’

De Nationale Voorleeswedstrijd vindt op 18 mei plaats in Utrecht. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?