Terug naar overzicht

‘Wietteelt moeten worden gelegaliseerd’

Wat zijn je persoonlijke speerpunten?

‘Omdat ik in de top 10 sta, heb ik mede mogen bepalen wat er in het programma kwam. Ik heb uiteindelijk drie punten aangedragen. De eerste is het behoud van het nachtnet in Brabant. Er zijn nu namelijk plannen om het nachtnet in te krimpen, zodat er donderdag- en vrijdagnacht geen treinen rijden. Ten tweede wil ik dat er beter openbaar vervoer komt naar de kleine Brabantse dorpen en ten slotte vind ik dat er in Den Bosch ook op donderdagnacht bussen moeten rijden. Nu stoppen die om een uur met rijden, waardoor veel studenten na het stappen niet met de bus naar huis kunnen. En een taxi is heel wat duurder.’

Welke standpunten zijn voor studenten nog meer interessant?

‘D66 wil verder dat onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven gaan samenwerken in een loket. De samenwerking moet studenten die klaar zijn met hun studie meteen een baan opleveren. Daarnaast vinden we dat de wietteelt moeten worden gelegaliseerd. Nu is het voor coffeeshops officieel illegaal om wiet te kopen. Daardoor is het onduidelijk waar het vandaan komt en kunnen we de verkoop niet reguleren. Bovendien heeft het verbieden van coffeeshops, zoals in Roosendaal, geen zin. De wiet wordt daar nu illegaal op straat verkocht voor de dubbele prijs.’

Waarmee onderscheidt D66 zich van de andere partijen?

‘Bijvoorbeeld met wat de provincie moet doen met de Essent-gelden. De verkoop van energiemaatschappij Essent heeft Brabant grofweg 1,8 miljard euro opgeleverd. Partijen als SP en PVV willen dit geld terug aan de burgers geven in de vorm van een eenmalige uitkering van 400 euro. D66 wil juist investeren in topsport en breedtesport. Nederland wil in 2024 of 2028 de Olympische Spelen georganiseerd. Daar moet Brabant ook een grote rol in spelen. Met de bouw van een hockeystadion in Tilburg kunnen we daar alvast op inspelen. Daarnaast moet het geld gebruikt worden om Brabant in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa te maken. Elke euro die je daarin investeert, levert op den duur drie euro op.’

Denk je dat je in de Provinciale Staten terecht komt?

‘Op dit moment heeft D66 slechts 1 zetel. Maar we verwachten tijdens deze verkiezingen 3 tot 6 zetels te halen. Aangezien ik tiende op de lijst sta, is de kans dus niet zo groot dat ik in de Provinciale Staten kom. Om een zetel in de Provinciale Staten te halen, heb je ongeveer 3.000 stemmen nodig.’

Wanneer ben je tevreden?

‘Als ik ongeveer 1.500 stemmen heb gehaald. Als je zoveel stemmen hebt, kun je wat druk uitoefenen binnen de partij. Dan heb je iets te zeggen. Ik denk dat de verkiezingen voor D66 geslaagd zijn als we een man in de Provinciale Staten hebben. Niet omdat het een man is, maar omdat onze eerste man vijfde op de lijst staat. Vijf zetels is wel het streven van D66.’ [CT]

Zie ook de eerder verschenen artikelen: 

HBO-Rechtenstudent nummer 4 voor PVV 1-3-2011

'OV in Brabant moet beter en betaalbaarder' 24-2-2011

Oud-student kartrekker bij GroenLinks 10-2-2011

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?