Terug naar overzicht

ATM focust op duurzame energie


Expert Meeting

ATM doet nu nog nauwelijks iets met duurzaamheid en duurzame energie. Daarom nodigde de academie een maand geleden allerlei professionals uit het bedrijfsleven uit om tijdens een ‘Expert Meeting’ op Avans eens samen te praten over de actuele ontwikkelingen op dit gebied. Vanuit onder andere Essent, Enexis en de Technische Universiteit Eindhoven waren experts aanwezig.

‘Dat de focus binnen ATM verschuift naar (duurzame) energie is niet zozeer een wens, maar een onontkoombare ontwikkeling’, meent ATM-directeur Harrie de Werd. ‘Energie wordt wereldwijd gewoon hét issue voor de komende decennia. Zoals iedereen weet, raken de fossiele brandstoffen op. Hoe waarborgen we onze energievoorziening zónder het milieu te belasten. Elektrische energie wordt steeds belangrijker. Die energie is schoon.’

Intelligente wasmachines

Vooral bij de opleidingen Elektrotechniek en deels ook bij Werktuigbouwkunde en daaronder Mechatronica zal de nieuwe focus merkbaar zijn. ‘Als wij experts willen afleveren, moeten wij onze studenten nu al de beste kennis en kunde leren op dit gebied’, zegt De Werd. ‘In de toekomst zal energie lokaal worden opgewekt en opgeslagen. Huishoudens, bedrijven: iedereen gaat zijn eigen energie maken en bewaren. Er zijn al elektrische auto’s, maar ook intelligente wasmachines die energie halen uit de restwarmte van het water zijn in de maak. Dit soort apparaten en technieken worden bij uitstek binnen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde ontwikkeld.’

De curricula van de beide opleidingen zullen dus aangepast worden en er komen ook geheel nieuwe vakken op het gebied van duurzaamheid en elektrische energie. De Werd: ‘We zullen nieuwe docenten met expertise in huis moeten halen, of mensen om- of bijscholen. Maar dat ligt voor een groot deel nog open. Samen met het werkveld, waar nu nog de meeste de kennis en kunde zit, zullen we de curricula ontwikkelen. Want de nieuwe technologie is uitermate complex en staat nog in de kinderschoenen.’

Smart grids

De bedoeling is dat er in de toekomst ook een lectoraat op dit onderwerp verbonden gaat worden aan Avans. De Werd: ‘Dat nieuwe lectoraat zal zich dan gaan focussen op “smart grids”. Dat zijn intelligente netwerken voor elektrische energie. De lector moet een expert uit het bedrijfsleven worden.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?