Terug naar overzicht

‘Avans is soms wat zelfgenoegzaam’

Dittrich probeert op de Onderwijsdag in twintig minuten een beeld neer te zetten van het hbo in het algemeen en van Avans.  ‘Als buitenstaander vind ik Avans soms wel wat zelfgenoegzaam.’

Diplomafraude 

De voorzitter van de NVAO waarschuwt vooraf voor twee rapporten die binnenkort uitkomen over InHolland en de diplomafraude. ‘Hogescholen handelen naar de geest, maar niet naar de wet. Je zult zien dat enkele incidenten weer breed worden uitgemeten in de pers.’

Maar, vindt Dittrich het hbo moet erkennen dat er een probleem is als 40 procent van de afgestudeerden niet tevreden is over de diepgang van zijn opleiding. ‘En dan moeten we niet doorslaan in het aanbieden van masters en onderzoeken op wetenschappelijk niveau.’ Dittrich betoogt dat studenten erkend en herkend willen worden. ‘Geef studenten het gevoel dat ze ertoe doen.’

Beoogd niveau 

Verder mag men kritischer zijn over de kwaliteit. ‘Waarom worden collega-docenten van andere hogescholen niet uitgenodigd om te kijken of afstudeerwerken het beoogde niveau halen?’

Na het pleidooi van Dittrich namen Nicole van Son, directeur van de Pabo, Henk Hulsen, docent van de Juridische Hogeschool en Bestuurskundestudent Jop Hellegers plaats op het podium voor een debat over kwaliteit. Avansmedewerkers konden door het op- en afzetten van hun Avanshoedjes aangeven of zij het eens of oneens waren met stellingen als ‘Een docent mag je afrekenen op de kwaliteit van onderwijs’ en ‘Student bepaalt wat kwaliteit is.’ [AR]

Lees ook de andere artikelen in het Puntdossier Onderwijsdag 2011.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?