Terug naar overzicht

Droog brood voor autonome kunstenaar

De Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost organiseerde op 28 april in Breda de Toekomstmarkt voor vierdejaars kunststudenten. Tijdens deze beurs lieten verschillende bedrijven en instellingen aan de studenten zien wat zij in de toekomst voor de jonge kunstenaars kunnen betekenen. Ook kregen de studenten tijdens een paar colleges handige tips over overleven in de kunstindustrie.

Creatieve postbodes

De Beroepsvereniging voor Beeldende Kunstenaars (BBK) is ook op de Toekomstmarkt aanwezig. Als enige zelfstandige beroepsvereniging voor kunstenaars in Nederland, komen zij op voor de belangen van de kunstgemeenschap. ‘Autonoom kunstenaar zijn is verschrikkelijk moeilijk’, zegt Joop Booij van de BBK. ‘In het begin heb je nog helemaal geen netwerk van galeriehouders en klanten. Dan moet je maar gewoon met je werk van galerie naar galerie en hopen dat iemand het wil hebben.’

Ook voor kunstenaars die al een tijdje aan het werk zijn, blijft het lastig om rond te komen. ‘Na een tijd lukt het slechts 10 tot 14 procent om van hun kunst te leven’, zegt Booij. ‘Dat heeft niks met geluk te maken. Dat is bloed, zweet, tranen en heel veel lobbyen.’

De kunstenaars die niet bij de gelukkige 14 procent horen, zijn aangewezen op een bijbaantje. ‘Gek genoeg zijn er heel veel kunstenaars die bij de TNT gaan werken. Die vinden het fijn om lekker buiten te zijn. Toch denk ik dat lesgeven op een hogeschool een van de beste bijbaantjes is die je kunt treffen.’

Teamspirit

Een groepje van vijf studenten Illustratie startte Barck Collective , een bedrijf dat verschillende kunstopdrachten aanneemt en uitvoert. Aron Vellekoop León, één van de jonge kunstenaars, denkt dat zij met hun toekomstplannen een heel eind gaan komen. ‘Dit bedrijf gaat werken, omdat wij niet alleen onze eigen diensten, maar ook de diensten van de rest van het collectief aanbieden. Zo vinden we niet alleen werk voor onszelf, maar ook voor elkaar.’

Op dit moment hebben de studenten slechts een paar kleine opdrachten uitgevoerd. ‘We hebben net een cursus gedaan bij Starterslift en zijn nu nog bezig met het opzetten van het bedrijf’, zegt Aron. ‘Aan het einde van het schooljaar presenteren we ons bedrijf en onze diensten officieel.'

Of de jongens het gaan redden is, als je de BBK moet geloven, nog maar de vraag. ‘Het leven van een kunstenaar is altijd onzeker’, zegt Booij. ‘De prijs van een kunstwerk is wat de gek ervoor geeft, maar een bekende naam, helpt altijd.’ [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?