Terug naar overzicht

‘Excellente studenten’ leiden tot ergernis

Sinds 2009 benoemt IV Breda bepaalde studenten als ‘excellent’. Voor vrije studiepunten volgen zij speciale masterclasses of doen bijzondere projecten voor opdrachtgevers. De ‘niet-excellente’ IV-studenten zijn echter niet blij met deze gang van zaken, zo bleek na een masterclass afgelopen december van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Bordjes

Opleidingscoördinator van IV Ellen ter Horst: ‘Dat begon al met de bordjes “gereserveerd voor excellente studenten” op de voorste rijen stoelen, dat viel niet goed. Daarbij kwam dat de staatssecretaris excellentie erg benadrukte in zijn lezing.’ Op de website van Punt volgde in de dagen daarna een heftige discussie over het excellente studentschap bij IV Breda.

Ter Horst: ‘Als je een bepaalde groep naar voren schuift, bestaat altijd het risico dat andere mensen zich achtergesteld voelen. Na de masterclass van Teeven hebben we iedereen van IV uitgenodigd om mee te discussiëren over dit onderwerp. Tijdens een bijeenkomst in januari was er een klein, maar gemengd gezelschap: docenten en studenten, excellent en niet-excellent. Al snel was de conclusie dat je het idee niet helemaal af moet schaffen. Ook de aanwezige studenten vonden nadrukkelijk dat talenten extra gemotiveerd moeten worden.’

Communicatie

Wat echt beter moet, is de communicatie. Ter Horst: ‘Daarin kan zoveel goed of fout gaan. Zoals die bordjes op die stoelen, dat was gewoon echt niet zo handig.’ IV wil nu de term ‘excellente studenten’ afschaffen. ‘We gaan niet meer een bepaalde groep mensen afbakenen en labelen. Wel gaan we nog verder discussiëren over de criteria waar iemand aan moet voldoen om speciale masterclasses of opdrachten te mogen doen.’

‘Het blijft lastig’, zegt Harrie de Werd, directeur van de Academie voor Technologie en Management (ATM), waar IV Breda onder valt. ‘In Nederland hebben we een cultuur waarin excellentie niet altijd wordt gewaardeerd en gestimuleerd. Je mag niet teveel met je hoofd boven het maaiveld uitsteken. We moeten Avansbreed de discussie voeren wat we met excellente studenten willen, en hoe. Want we willen geen talent verloren laten gaan.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?