Terug naar overzicht

Gebruiksaanwijzing voor gedragsproblemen

 

‘Ik sta hier als een hele trotse projectleider’, zegt Pabodocent Piet van Meer. Volgens hem wisten Pabostudenten vroeger niet goed hoe zij met kinderen met gedragsproblemen om moesten gaan. Daarom besloot Avans drie jaar geleden extra lessen aan gemotiveerde studenten aan te bieden. ‘Het is onze bedoeling de praktijksituatie te verbeteren. Alles wijst erop dat ons dat op dit moment goed lukt.’ De nieuwe TOPClass website moet ervoor zorgen dat iedereen weet wat het speciale Paboprogramma inhoudt.

 

Duurzame Pabo

Saskia Boelema, wethouder van onderwijs in Breda, is aanwezig om de website officieel te openen. ‘Dit verhaal kan alle negatieve berichtgeving teniet doen’, aldus Boemela. Volgens haar speelt de Pabo van Avans perfect in op de ontwikkelingen binnen het onderwijs. ‘Het beroep van leraar wordt steeds complexer, omdat onze maatschappij steeds complexer wordt. Deze Pabo ziet dat en doet daar wat mee.’

 

Omdat het werk van de Pabo zo belangrijk is, hoopt ze dat de TOPClass nog lang zal blijven bestaan. ‘Maak hier een duurzaam project van. Het zou zonde zijn als dit initiatief verloren gaat.’

 

Meer dan gewoon verlegen

Ook de Pabostudenten die het speciale programma volgen, zijn enthousiast. ‘Wij kunnen kinderen net wat extra’s bieden’, zegt Pabostudent Sophie Tiggelman. ‘Wij zien een kind met ADHD niet als druk en irritant, maar als een uitdaging, en dat is heel belangrijk.’  

Behalve met probleemgedrag omgaan, kunnen de studenten de gedragsproblemen ook beter herkennen. ‘Sommige kinderen zijn niet “gewoon verlegen”, maar mankeren écht wat. Wij leren waar je aan kunt zien dat er iets aan de hand is met een kind. Ook leerden we hoe je met ouders over het gedrag van hun kind kunt praten.’ Niet alleen gedragsproblemen als ADHD worden tijdens het programma aangepakt. De studenten leren bijvoorbeeld ook over faalangst en eetproblemen.

 

20 experimenten

Sinds dinsdag kan iedereen op de site van TOPClass zien wat dit project precies inhoudt. Binnen TOPClass worden ook verschillende onderzoeken uitgevoerd. Over een half jaar start een reeks van twintig experimenten. De resultaten hiervan zullen online gepubliceerd worden en gebruikt worden om het basisonderwijs nog verder te verbeteren. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?