Terug naar overzicht

‘GeenStijl voor veertigplussers’

‘Wat me is opgevallen, is de manier waarop mensen in het debat op de man spelen en een toon aanslaan die niet fris is’, zegt docent Ron Ritzen in Trouw. Opiniemakers als Joost Zwagerman, Heleen Mees en Elsbeth Etty vormen volgens hem de 'GeenStijl voor veertigplussers'. Ook is hij van mening dat de media-intellectuelen zich vaak bedienen van onjuiste informatie.

Fundamentalistische lieden

Elsbeth Etty is volgens Ritzen helemaal uit de bocht gevlogen. ‘Zij schildert de ChristenUnie af als fundamentalistische lieden met wie je geen rationeel debat kunt hebben. Diezelfde Etty is volgens toenmalig minister Guusje ter Horst een van de mensen die het intellectueel debat in Nederland weer in normale kaders kon krijgen.’

Warhoofden

Redenen genoeg voor Ritzen om er een boek over te schrijven, Het Arnold Heertje-effect . De docent noemt Heertje kampioen op de man spelen. ‘Alle mensen die het in hun hoofd halen om het met hem oneens te zijn, zijn volgens hem warhoofden, personen met een intellectueel tekort’, zegt Ritzen. ‘En dat terwijl Heertje een graag geziene gast is in programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.’

‘Een complex onderwerp moet in een oneliner passen, anders deugt het niet’, betoogt Ritzen. Veel is er volgens hem niet aan te doen. ‘Je mag alleen maar hopen dat men in de loop van de tijd weer meer waardering gaat krijgen voor het inhoudelijk argument.’ [MG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?