Terug naar overzicht

‘Hbo moet problemen onder ogen zien’

‘Sommige opleidingen zijn van een zesjescultuur afgezakt naar een genade-zesjescultuur’, stelt Guy Hendricks van het ISO. ‘Docenten moeten van hun opleiding een hoog rendement halen en denken bij iemand met werkervaring: die redt zich wel. Studenten houden zich stil, want die willen eindelijk afstuderen. Dus iedereen schikt zich er in. Ik ben de laatste die het hbo in het verdomhoekje wil duwen en er zijn genoeg heel goede hbo-opleidingen, maar we moeten de problemen wel onder ogen zien om ze op te lossen.’

Controlegroep

Hendricks schrok vooral van de twee Inholland-opleidingen – media- en entertainmentmanagement in Rotterdam en bedrijfseconomie in Haarlem – die de Onderwijsinspectie als controlegroep had onderzocht, naast de opleidingen met verdachte afstudeertrajecten. ‘De eerste kon ermee door, de tweede zakte door het ijs, terwijl ze willekeurig gekozen waren uit tientallen opleidingen. Dan zal er op veel meer plekken iets mis zijn.’

Hij is benieuwd naar de rest van het inspectierapport, waarin nog vier problematische opleidingen van andere hogescholen aan bod komen.

Accreditatieorganisatie faalt

Volgens de ISO-voorzitter hebben accreditatieorganisatie NVAO en de Onderwijsinspectie gefaald. ‘Ze hebben in elk geval grote problemen over het hoofd gezien.’ Er zou een onderzoek moeten komen naar de kern van het probleem: wat voor cultuur heerst er in het hbo, dat zulke praktijken zomaar opduiken?

Intussen praat het ISO met de Hogeschool Inholland over gedupeerde studenten van de opleiding media & entertainment management. ‘Door alle publiciteit worden ze niet meer serieus genomen bij sollicitaties’, aldus Hendricks. ‘Sommigen vertellen zelfs hun vrienden liever niet waar ze gestudeerd hebben. Het gaat echt ver.’

Het ISO vertegenwoordigt vooralsnog vijftig studenten, ‘maar dat kunnen er zomaar meer worden, nu het inspectierapport er is.’ Hendricks verwacht dat hij met Inholland tot een oplossing zal komen. ‘We denken aan een nieuw afstudeerwerk of een summerschool. Daarmee kunnen de studenten laten zien waar ze toe in staat zijn.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?