Terug naar overzicht

Lang leve de koningin?

Sinds 1948 is de verjaardag van oud-koningin Juliana een reden om verschillende evenementen door het hele land te organiseren. Het evenement, dat vroeger in het teken stond van het koningshuis en de kleur oranje, lijkt overgenomen te worden door bandjes en dansfeesten. Ook veel Avansstudenten denken op 30 april niet aan de Oranjefamilie.

Zingen, drinken en gezelligheid

Voor derdejaarsstudent Intergrale Veiligheid in Breda, Michel Meijler, is Koninginnedag niets speciaals. ‘Ik ga overdag naar Haarlem. Daar ga ik een paar vrienden ophalen die daar wonen en dan gaan we ’s avonds, als alle artiesten vertrokken zijn, lekker naar Amsterdam’, zegt hij. ‘Daar gaan we gewoon gezellig met zijn allen de kroeg in. Verder gaan we niets bijzonders doen.’

Dat 30 april om de koningin draait, interesseert de student niet zoveel. ‘Ik heb helemaal niks met het koningshuis, dus voor mij is morgen gewoon een leuk, gezellig feestje.’

Toch krijgen sommige Avansstudenten wel degelijk iets van het klassieke Koninginnedaggevoel mee. Gyrtha Spanings, tweedejaarsstudent Maatschappelijk werk en Dienstverlening in Den Bosch, gaat vanavond naar Tilburg Zingt, een meezingfeestje waarbij om 24.00 uur het Nederlandse volkslied gezongen wordt. ‘Ik ben geen zangeres, maar ga altijd puur voor de gezelligheid’, aldus Gyrtha. ‘Morgen ga ik met een hele groep naar Amsterdam. We pakken lekker vroeg de trein. Of we de laatste trein terug pakken, zien we morgenavond wel.’

Ook in Eindhoven barst het feest los. Yvonne Schreuder, derdejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Den Bosch, gaat zowel met Koninginnedag als de avond van Koninginnedag uit in de Brabantse stad. ‘Ik woon in Mierlo, dus Eindhoven is lekker dichtbij voor mij.’

Gewoon de kroeg in

Camiel van der Meeren, ook derdejaarsstudent Integrale Veiligheid in Breda, staat morgen niet stil bij de koninklijke familie. ‘Ik vier morgen een heel ander feestje. Mijn opa en oma zijn op 30 april getrouwd en dat is morgen zestig jaar geleden. Misschien dat ik ’s avonds nog de kroeg induik, maar ik moet nog even bekijken of ik dat qua planning ga redden.’

Ivy Schrauwen, derdejaarsstudent Verpleegkunde in Breda, weet nog niet precies wat ze gaat doen. ‘Ik heb nog niet echt plannen voor morgen, maar meestal blijf ik gewoon in Rijsbergen met Koninginnedag. Dan is het altijd hartstikke gezellig bij ons in het café.’ Wat zij vannacht gaat doen staat al wel vast. ‘Vanavond ga ik vroeg naar bed, dat kan ik wel gebruiken, mocht ik morgen nog op pad willen gaan.’

Achter de schermen

Voor de Nederlandse horeca is 30 april een topdag. Joris Meesters, derdejaarsstudent Small Business and Retail Management in Breda, bekijkt Koninginnedag vanuit een heel ander standpunt dan de andere studenten. ‘Ik moet, net zoals de afgelopen drie jaar, werken op Koninginnedag’, zegt hij. ‘Ik werk in de Marinabar in Steenbergen. In een café werken tijdens Koninginnedag verdient supergoed en als het lekker weer is, is het hartstikke gezellig om te werken. Op die manier kun je het feestje zelf ook nog een beetje meevieren.’ [IB, MG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?