Terug naar overzicht

Ook frauderende tante beboeten?

Sommige studenten schrijven zich bij de gemeente op een verkeerd adres in – bijvoorbeeld op het adres van een tante – terwijl zij feitelijk bij hun ouders blijven wonen. Dat levert 171 euro extra basisbeurs per maand op. Zijlstra gaat de wet aanpassen, zodat hij zulke studenten kan beboeten.

Bewuste fraude

De PvdA vroeg al eerder of de staatssecretaris ook medeplichtigen wil bestraffen. Dat was hij van plan, maar in januari antwoordde hij daar van af te zien na overleg met het Openbaar Ministerie. Het zou te ingewikkeld zijn om te bewijzen dat zij bewust hadden geholpen bij de fraude. Maar volgens PvdA-kamerlid Jadnanansing kan dit bij bijstandsfraude wel, dus vraagt ze Zijlstra te kijken of hij dezelfde methoden kan hanteren.

Boete hoger

Voormalig minister Plasterk stelde in 2009 voor om stufi-fraudeurs en medeplichtigen te beboeten. Staatssecretaris Zijlstra nam het wetsvoorstel over en maakte het nog strenger: de boete werd hoger en studenten mogen maar één keer de fout ingaan. [HOP/ MdV]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?