Terug naar overzicht

Politiek nog niet klaar met bijverdieners

Vorige maand ontvingen bijna twintigduizend studenten een brief van DUO met de mededeling dat zij honderden euro’s moeten terugbetalen, omdat zij in 2008 bruto meer hadden verdiend dan 12.916,17 euro. Een jaar eerder overschreden veel minder studenten de regeling, zo’n veertienduizend.

Voorlichting

Oppositiepartijen betwijfelden daarop of studenten wel goed waren voorgelicht over de bijverdiengrens. In 2008 gold namelijk niet langer het netto, maar het bruto inkomen als norm. De kamerleden hoorden verhalen over studenten die maar een paar tientjes te veel hadden verdiend, en die nu hun basisbeurs, aanvullende beurs en ov-kaart moeten terugbetalen. Ze vroegen staatssecretaris Zijlstra om een coulanceregeling voor deze studenten, maar die wilde dat niet. Volgens hem was de regeling duidelijk genoeg gecommuniceerd aan de studenten.

Oude regels

GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver liet daarop weten van de staatssecretaris te willen horen hoeveel studenten volgens de oude regels wel aan de goede kant van de grens zouden zitten en of hij ten minste voor hen iets zou kunnen betekenen. Samen met Sander de Rouwe (CDA) diende hij een motie in die verder werd gesteund door Pvda, SP, D66, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?