Terug naar overzicht

Sollicitatie op het witte doek

Bij Vip-Test kunnen sollicitanten een video over zichzelf laten maken die zij aan een toekomstige werkgever kunnen laten zien. Volgens het bedrijf is het al lange tijd normaal om sollicitatiefilmpjes te maken, maar is hun methode een compleet nieuw verhaal.

Spontane reactie

Niet iedere sollicitant filmt zichzelf, maar degenen die het doen, maken video’s waarin zij een ingestudeerd verhaal opdreunen. Bij het ‘levend cv’ ziet de sollicitant een acteur op een beeldscherm. Terwijl de camera’s draaien, stelt de acteur een aantal vragen die de sollicitant moet beantwoorden. Op deze manier wordt een spontane reactie afgedwongen.

Naast de vragen, moet de sollicitant ook vertellen wat hij of zij in een aantal situaties zou doen. Er zijn namelijk ook een paar ‘lastige medewerkers’ die in het computerprogramma aan het woord komen. De sollicitant dient voor de camera’s op hun uitspraken te reageren.

Door middel van deze reacties moet de toekomstige werkgever een beter beeld krijgen van de sollicitant als persoon.  

Een eerste indruk

Het enige probleem dat de sollicitatiefilmpjes kunnen veroorzaken, is dat werkgevers misschien teveel op het uiterlijk van sollicitanten gaan letten. Critici zijn bang dat presentatie binnenkort een belangrijkere rol gaat spelen, bij het aannemen van een nieuwe medewerker, dan iemands werkervaring en opleiding. [IB]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?