Terug naar overzicht

Steun voor zwangere langstudeerder

Rouvoet vroeg Zijlstra vorige week of een zwangere studente bij de ene instelling haar langstudeerboete kreeg vergoed, terwijl een studente aan een andere instelling pech zou hebben. Zijlstra bevestigde dat dit kon gebeuren. De ene student was immers de andere niet.

Uitzondering

Maar dat was vorige week. Bij nader inzien vindt Zijlstra de motie van Rouvoet toch een ‘goede aanvulling’ op de wet, die aanvankelijk alleen een uitzondering maakte voor gehandicapte en chronisch zieke studenten. Hiermee kwam VVD’er Zijlstra ook het CDA tegemoet, dat eerder al via Twitter zijn steun voor de motie bekend maakte.

De motie creëert meer gelijkheid tussen studenten in specifieke situaties, zonder te veel in te grijpen op instellingsniveau, vond Zijlstra. Instellingen blijven namelijk zelf verantwoordelijk voor het profileringsfonds.

Zelf kiezen

 

Zijlstra benadrukte opnieuw dat universiteiten en hogescholen zelf moeten kiezen of zij topsporters of bestuurders willen ondersteunen en daarop kunnen studenten hun keuze voor een instelling baseren. Dat gebeurt ook al, zei hij.

Vorige week bleek al dat Zijlstra voldoende steun heeft voor zijn langstudeerwet. Hij kwam de SGP tegemoet door de studieboete voor langstudeerders een jaar uit te stellen. De wet wordt weliswaar al per 1 september van dit jaar ingevoerd, maar het eerste jaar geldt er voor langstudeerders een ‘boete’ van nul euro. Pas vanaf september 2012 moeten ze het verhoogde collegegeld gaan betalen.

Deeltijd

 

Zijlstra houdt voorlopig vast aan zijn standpunt over deeltijdstudenten: die moeten van hem even snel studeren als voltijdstudenten. Zouden in ieder geval de huidige deeltijders niet moeten worden uitgezonderd, vroegen Jasper van Dijk van de SP en Jesse Klaver van GroenLinks gisteren. Zijlstra dacht van niet, maar beloofde hen een profielschets van de deeltijdstudent. Hij zou daarbij ook kijken of voor deeltijders andere regels moeten gelden. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?