Terug naar overzicht

Studenten moeten zelf ov-chipkaart aanschaffen

Huidige studenten kregen bij de introductie van de chipkaart een speciale studenten ov-chipkaart met een logo van het ministerie van onderwijs, omdat op dat moment nog niet overal in Nederland met de chipkaart kon worden gereisd. Inmiddels kan dat wel, schrijft staatssecretaris Zijlstra, dus is een speciale kaart voor studenten niet meer nodig.  

Compenseren

Een gewone, ‘persoonlijke’ ov-chipkaart (met naam en pasfoto) kost zeven euro vijftig. Om die kosten te compenseren, mogen studenten met een weekkaart – die normaal gesproken op feestdagen moeten betalen – op Goede Vrijdag voortaan vrij reizen.

Wie al een studenten-ov-chipkaart heeft, kan die gewoon blijven gebruiken. De kaart is vijf jaar geldig en wie afstudeert kan hem als gewone ov-chipkaart gebruiken.

Reisgegevens

Studenten kunnen overigens geen anonieme chipkaart aanschaffen wanneer zij gebruik willen maken van het studentenreisrecht. Rechtenstudenten dienden om die reden vorig jaar een klacht in bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Ze verzetten zich ertegen dat vervoersbedrijven hun reisgegevens voor lange tijd opslaan. Volgens het CBP mag dat inderdaad niet. Als de vervoerders geen maatregelen nemen, zal het College sancties opleggen. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?